Hem » Mat och dryck » Konjak värmer i höstmörkret
Dryck

Konjak värmer i höstmörkret

Foto: Adobe Stock

Konjak är en dryck som passar till alla årstider men det går inte att förbise att just hösten på många sätt lämpar sig bäst för drycken. Ute blir det kallare och mörkare. Då längtar de flesta av oss efter ljus och värme. Det här både inomhus och i hjärtat. Ett glas konjak skapar den ombonade känsla vi saknar.

För att få den bästa smakupplevelsen är det viktigt att välja rätt konjak för rätt tillfälle. Det här kräver en enkel baskunskap om olika konjakssorter. Det rekommenderas att väljas yngre sorter som VS och VSOP som grund för cocktailblandningar.

Äldre klassificeringar som XO och Extra lämpar sig som matsmältningsbefordrande medel. Ett bra exempel är vanan att njuta av en kopp kaffe och ett glas konjak alldeles efter en god middag. Det är ingen slump att de två dryckerna då intas. Förutom att de passar ypperligt ihop stödjer de båda matsmältningen.

Konjak är en unik spritsort

Konjak är en mångsidig dryck som kan avnjutas på flera olika sätt. Välj mellan att dricka den oblandad, tillsammans med is eller blandad och låt dig inte hindras. Den enda begränsning som finns är din fantasi och vad du gör med den. Kom ändå ihåg att det tar tid att tillverka konjaken vilket gör att det handlar om en alldeles unik spritsort.

Det frågas flera gånger varför finländarna är så förtjusta i VSOP. Svaret är enklare än man kan tro och hittas i konjaksglaset. Det verkar som om VSOP är en dryck som erbjuder mycket mer än den kostar. Det är nog därför människor världen över gillar den.

Läs också: Fyra skäl att älska hösten

För artikeln intervjuades konjakexperten Antoine Braastad.

Nästa artikel