Skip to main content
Hem » Livskvalité » Fyra skäl att älska hösten
Livskvalité

Fyra skäl att älska hösten

hösten
hösten
Glöm skavande skinnstövlar och klä dig i rymliga yllesockor och gummistövlar. Foton: Unsplash

Den länge efterlängtade sommaren kom och gick, luften blir allt svalare och kvällarna allt mörkare. Njuter du av årstiden, eller känner du vemod? Vi hoppas du njuter! Om du inte ännu sällat dig till skaran höstälskare, uppmanar vi dig att begrunda följande tips, och njuta mer.

Nu myser vi

Hösten erbjuder det bästa skälet till mysiga stunder inomhus. Dra dig till minnes de gånger du varit trött och hängig men känt dig tvungen att röra på dig på grund av att det var sommar. Hösten är hemma-mysets gyllene tid. Pressen på att ta bege sig ut är borta. Man får bara vara.

Sommarformen kan man också glömma. Dyk in i den största ylletröjan du äger, och ta en till bit choklad. Smutta på en kopp te eller ännu bättre, ett glas fylligt rödvin. Kanske till och med en rykande glögg. Tillred dig en måltid bestående av säsongens råvaror och njut av att vara självförsörjande. Vilt serverat med svampstuvning och lingon som middag, paj av granngårdens äpplen som dessert. Hygge på finländskt sätt.

Lyft myset till nya höjder genom att investera lite i din omedelbara omgivning. Mjuk och varm höstkänsla kan åstadkommas utan stora förändringar, små justeringar räcker långt. Nya nyanser och stämningsbelysning. Mjuka ytor och varma plädar. Köp hem mängder av ljus och frossa i de möjligheter skymningen erbjuder. Känner du inte för att inreda hemma? Ingen fara, för hösten är också årstiden för dem som inte upplever inredning som terapi. I det fladdrande ljuset av ett levande ljus ser hemmet alltid bra ut, det får vara lite stökigt i knutarna under hösten. Fatta tag i en god bok och sjunk ned i soffan istället för att fatta tag i golvmoppen. Fördriv hela söndagar iklädd pyjamas och yllesockor.

Hösten bjuder en mångfald av hobbyer

Hösten behöver givetvis inte endast bestå av mys. Årstiden har också en helt annan sida. Samtidigt som hösten ger fina möjligheter till avkopplande stunder i det egna hemmet, erbjuds rikligt med möjligheter till aktiviteter. Hösten är utan tvekan den ultimata tiden för att påbörja en ny hobby eller ta del av ett rikt kulturutbud. Kanske du rentav inspireras att skaffa ett kulturpass och går och ser alla de senaste utställningarna – och de äldre museerna i repris. När besökte du senast operan? Pröva på att vara turist i din egen hemstad. Eller kunde det äntligen vara dags att börja på danskursen du länge har funderat på? Det finns oändligt med möjligheter. Och det finns garanterat något för var och en.

Färgprakt och lövhögar

Svalare dagar och mörkare kvällar till trots bjuder naturen nu på sitt bästa, innan det blir dags för vintersömnen. Gå ut i skogen för att meditera. Samla av naturens delikatesser. Jogga i den disiga morgonen och låt den kyliga luften väcka dina sinnen. Regnet kan också vara njutningsfyllt. Sist och slutligen handlar allt om inställning och utrustning. Det du fokuserar på, det manifesterar du. Glöm skavande skinnstövlar och klä dig i rymliga yllesockor och gummistövlar. Lägg till en färggrann regnjacka och du är redo för nya tag. Plaska i pölar och spring genom lövhögar. Återuppväck barnet inom dig och fnittra av hjärtats lust. Och sist men inte minst. Hösten innebär att jultiden närmar sig. Men det är en historia för sig. Vi ska först njuta av hösten och göra den till vår bästa årstid. Välkommen, fantastiska höst!

PS. Om du trots våra fina tips känner dig nedstämd, är miljöombyte ett långt bättre alternativ än att klaga på situationen. Gör upp resplaner – soligare breddgrader erbjuder värme långt in på hösten. Även en weekendresa kan pigga upp!

Next article