Hem » Mat och dryck » Kontinuerlig återkoppling – nyckeln till utvecklingen av glutenfria recept
Glutenfri

Kontinuerlig återkoppling – nyckeln till utvecklingen av glutenfria recept

glutenfria
glutenfria
Hellapoliisi Kati Jaakonen är nöjd med utvecklingen av utbudet av glutenfria produkter. Foto: Jami Jaakonen och Pexels

Många som följer en glutenfri kost har under de senaste åren kunnat notera att utbudet av glutenfria produkter har ökat. Trots det finns det fortfarande utmaningar.

Kati Jaakonen, bloggerska på matsidan Hellapoliisi, påminner oss om att även om glutenfria basrätter är lätta att laga, uppfattas konsistensen på bröd och i synnerhet bakverk gjorda av jästdeg ofta som utmanande.

– Därför är det jättebra att sortimentet har förbättrats och att tillverkarna tar detta på allvar. Jaakonen själv anser att sociala medier är en välfungerande kanal för att dela information och erfarenheter.

– Genom detta blir målgruppen och tillverkarna medvetna om olika produkter, både bra och dåliga. Att kunna ge och ta emot återkoppling är nyckeln till utvecklingen av glutenfria recept, betonar Jaakonen.

Hur ska man då gå tillväga om man får en gäst som följer en glutenfri kost? Enligt Jaakonen ska man ta det med ro.

– Mat gjord på helt vanliga råvaror är ofta glutenfria i sig. Om maten behöver avredas eller paneras, finns det helt säkert ersättande produkter i butikerna.

Kom ihåg – även en liten smula kan skada

Att ersätta produkter med glutenfria alternativ är enkelt i en vanlig kost, och enligt Jaakonen förutsätter det ingen större skicklighet. Man bör ändå vara försiktig.

– Även en liten mängd gluten kan skada tarmslemhinnan hos en person som har celiaki, och det tar länge innan tarmen är återställd.

Jaakonen rekommenderar att man testar bakhjälpmedel, dvs. psyllium och xanthan, för att förbättra konsistensen i glutenfria bakverk.

– Och kom ihåg att degen i stället för att genomgå den normala dubbla jäsningen ska jäsas bara en gång.

Jaakonen uppmanar också att man i mån av möjlighet beaktar alla gäster på lika villkor. Man kan till exempel på mindre fester bjuda gäster på sånt som passar för olika koster och dieter.

Lästips!

Gluteenittomat – Helpot reseptit är Jaakonens och Marjo Kauppilas bok som innehåller glutenfria recept och tips på hur man kan använda halvfabrikat i sin matlagning.

Nästa artikel