Hem » Mat och dryck » Mässkär är sommar för Henriksson
Inspiration

Mässkär är sommar för Henriksson

anna-maija-henriksson-sommar
anna-maija-henriksson-sommar
För Anna-Maja Henriksson är det ingen riktig sommar förrän hon får möjligheten att tillbringa tid i stugan på ön Mässkär utanför Jakobstad. Foto: Eget arkiv och Pexels

Till midsommar samlas Anna-Maja Henrikssons familj på ön Mässkär utanför Jakobstad. Där träffar hon släkt och vänner samt kopplar av allra bäst.

För partiledaren och riksdagsledamoten Anna-Maja Henriksson, Sfp, är det ingen riktig sommar förrän hon får möjligheten att tillbringa tid i stugan på ön Mässkär utanför Jakobstad. Som liten vistades hon på ön tillsammans med sina föräldrar.

År 1990 köpte hon tillsammans med sin make en gammal fiskestuga inte långt ifrån föräldrarnas fritidshus.

– Redan när jag kommer ut till ön, ser havet och hör måsarnas skrik så slappnar jag av, säger Henriksson.

För Anna-Maja Henriksson är det ingen riktig sommar förrän hon får möjligheten att tillbringa tid i stugan på ön Mässkär utanför Jakobstad.

Båda döttrarna, Malin från Stockholm och Mikaela som studerar i Helsingfors, är på väg ut till stugan till midsommar.

Det var ursprungligen Anna-Maja Henrikssons farfar och farmor som i slutet på 40-talet köpte en stuga på ön för familjens sommarfirande. Tio år senare köpte hennes föräldrar en egen stuga där. Den blev ett sommarparadis för Anna-Maja och hennes sex syskon.

Att släkten så länge firat sommar på ön betyder att det finns en hel del släktingar där varje sommar.

– Även om våra föräldrar har gått bort är ön ett ställe som förenar oss syskon med familjer.

Ett stort följe firar midsommar

I vilket hus på ön midsommaren firas är än så länge öppet. Det är helt beroende av väder och vind. Ett är dock säkert: det blir ett stort följe som firar sommarhögtiden. Man blir omkring 20 personer.

– Då kommer alla med bidrag till matbordet. Vi brukar ha rätt så mycket mat. En stor del är olika fiskrätter, såsom. rökt sik, lax och inlagd sill.

På ön finns en fiskare som är aktiv sommartid.

– Jag brukar passa på att på förhand beställa öring, sik och lax till midsommaren, säger hon.

I en fiskbod i Jakobstad hittar hon inlagda fiskrätter av olika slag som också finns på midsommarbordet. Tack vare att det finns en vegetarian i familjen har det vegetariska utbudet på matbordet ökat.

– Till efterrätt brukar det bli rabarberpaj med vaniljsås. Min faster Brita hade ett bra recept som har gått i arv i familjen. Det består av att skiva rabarbern på bottnen i en form, strö på socker, vaniljsocker och ett lager smörbaserad smuldeg. Det brukar bli jättegott, säger Henriksson.

Osäker sommar på kommande

Hur sommaren blir för Henriksson är i skrivande stund ännu osäkert. Efter vårens riksdagsval förs regeringsförhandlingar, vilket kan betyda att en ministerpost blir aktuell för henne. Det skulle föra med sig betydligt mera arbete också under sommaren, i och med att Finland från och med den första juli tar över ordförandeskapet för EU.

Svenska folkpartiets partikongress hålls i början av juni och Henriksson ställer upp för ett omval. Hon vill ändå inte ta ut segern på förhand.

– Jag fortsätter väldigt gärna, bara jag får förtroende. Jag trivs med uppdraget och vill gärna fortsätta leda SFP framåt. Det handlar om att jobba för en bättre morgondag, säger hon.

Oberoende av hur regeringsförhandlingarna och partikongressen går är en sak rätt så säker: Henriksson kommer knappast att trappa ned på arbetet och när det krävs vila finns det en plats som erbjuder den avslappning hon behöver, nämligen stugan på Mässär.

Nästa artikel