Hem » Mat och dryck » På äventyr i färgernas och dofternas värld i Ville Haapasalos kök
Inspiration

På äventyr i färgernas och dofternas värld i Ville Haapasalos kök

Ville Haapasalo
Ville Haapasalo
Foto: Pyry Lehtonen

Mat som har planerats och tillretts med kärlek är ett av de bästa sätten att visa gästfrihet på, föra människor samman och njuta av livet. För skådespelaren Ville Haapasalo är maten en stor passion.

– Matlagning är ett sätt för mig att berätta för mina nära och kära att jag bryr mig om och tycker om dem. Då jag lagar mat tänker jag inte på hur lång tid det tar. Valborgsdagens höjdpunkt var till exempel rätten Vorschmack som det tog mig 52 timmar att laga. Efter att jag hade berättat historien bakom rätten, åt till och med barnen av den med god aptit. Det var värt varje minut, konstaterar Haapasalo.

Den sovjetiska mannagrynsgröten som kom till Pojo är ett av Haapasalos viktigaste matminnen.

– Medan jag gick i teaterskolan i S:t Petersburg gick jag ner 50 kilo. Efter en lång paus i matlagningen liknade den första ordentliga måltiden jag lagade mest en tegelsten. Jag kokade upp ett halvt kilo mannagryn för att göra gröt, men gröten blev så tjock att jag kunde skära upp den i skivor. Som tur var upptäckte jag ett georgiskt café i mina kvarter. Där åt jag chatjapuri-bröd och lobio-bönstuvning varje dag under de följande sex månaderna. Det var då min kärlek till det georgiska köket föddes. Nu får andra i sin tur bekanta sig med de georgiska smakernas värld i min restaurang Purpur i Helsingfors.

Under sommaren får jag fördjupa mig i matlagnings-konsten

Haapasalo som har rest mycket i världen uppskattar verkligen mat.

– Matens ursprung är väldigt viktigt för mig. Konsumtionen av inhemsk fisk har ökat otroligt mycket i mitt kök. Jag vill verkligen njuta av närproducerad mat och av finländska, ekologiska livsmedel. På sommarstugan köper jag fisk av de lokala fiskarna och jag understödjer gärna små jordbruk genom att köpa produkter direkt från dem.

På sommaren lagar Haapasalo helst mat utomhus. Han använder sig av flera olika slags grillar och en jordhåla när han lagar mat. Matlagningen upptar minst tre timmar av hans vakna tid per dag.

– I en månad har jag semester och under den tiden stör inte arbetet matlagningen, skrattar Haapasalo, och fortsätter:

– Midsommaren är en viktig matfest. Vi har alltid många gäster och jag älskar att laga mat till dem.

Även skaldjursfesten har en speciell plats i Haapasalos hjärta.

En kräftskiva är ett fantastiskt sätt att avsluta sommaren på. Den går ut på att alla ska ha roligt. Som en extra bonus får man dessutom njuta av sina egenhändigt fångade kräftor.

Djärvt och raskt med kryddor

Matlagning för mig är att gå in i dofternas och färgernas värld, en värld där jag får utlopp för mina känslor. Jag har aldrig använt mig av recept. Kryddor är mycket viktiga för mig. Jag kombinerar dem fördomsfritt och smakar på maten först då den doftar rätt.

Kokböckerna som Haapasalo har gett ut får en uppföljning på hösten. Haapasalo konstaterar att han gärna skulle laga mera finländsk mat förutom mat från världen.

En måltid då den är som bäst är en social händelse och ett av de bästa sätten av komma över sina fördomar.

– Vi har otroligt fina traditionella rätter, vi har bara lyckats fjärma oss från dem. Då jag bjuder på finländsk fisksoppa eller karelsk stek ute i världen tycker alla att smakkombinationerna är helt galna: mjölk tillsammans med fisk och kött med sylt!

Genom att berätta historier med anknytning till maten får Haapasalo folk från andra länder att bli intresserade av de originella smakkombinationerna och att modigt pröva på nya rätter samtidigt som de lär känna varandra.

– En måltid då den är som bäst är en social händelse och ett av de bästa sätten av komma över sina fördomar. Att äta tillsammans är helt enkelt underbart.

Nästa artikel