Skip to main content
Hem » Mat och dryck » Restaurang med ansvarsfullhet i fokus
Mat

Restaurang med ansvarsfullhet i fokus

Foto: Eget arkiv

Att konkret kunna hjälpa till och ta vårt ansvar ger oss som företag kraft att verka samtidigt som vi kan vara stolta över vår verksamhet. Det är också ett förmånligt och enkelt sätt att stödja Östersjön.

Ansvarsfullhet har varit ett av ledorden för restaurangkedjan Skiffer ända sedan företaget för tio år sedan grundades på Skifferholmen alldeles mittemot Brunnsparken i Helsingfors. För oss som verkar där är det mycket viktigt att ansvaret för miljön inte endast är tomma ord.

Havet och dess välbefinnande är betydelsefullt för alla som var med om att bygga upp verksamheten. Många av oss har rört oss på sjön och konstaterat att Östersjön inte mådde bra. Därför blev det en inspirationskälla att genom vår verksamhet kunna bidra till att hjälpa Östersjön.

Rent konkret sker arbetet genom att vi donerar femtio cent för varje ”Östersjö-Liuska” vi säljer. En ”liuska”, eller i svensk översättning skiva, är vår huvudrätt och påminner om pizza men är ett flatbröd som tillreds i ugn med läckra valfria fyllningar.

Skiffer donerar femtio cent för varje ”Östersjö-Liuska” de säljer för att stöda Östersjön. Foto: Eget arkiv

Stöd via drinkar och kaffeblandning

Vi samlar också in medel via försäljningen av vår egen kaffeblandning och via en drink som sålts under sommarsäsongen.

Ansvaret för vår omgivning går längre än så. Vi har full kontroll över var kaffebönorna vi använder är odlade och vem som gör det. Lika måna är vi om hurdana råvaror vi använder i matlagningen. Alla fisksorter som finns på menyn har exempelvis grön markering enligt WWF:s rekommendationer och en så stor del som möjligt av grönsakerna vi använder är närproducerade.

Vi är stolta över att kunna ha WWF:s pandalogga på vår meny. Det är inte en självklarhet att få använda den.

I medier har under den senaste tiden diskuterats den enorma mängd av plastsugrör som används världen över. Vi har bytt ut plastsugrören mot biologiskt nedbrytbara sugrör som är tillverkade av stärkelse. Det är ett litet men viktigt steg som företagare inom restaurangbranschen kan göra utan större uppoffring.

Ett gemensamt slag för miljön

Det bästa skulle vara om vi tillsammans med fler restauranger kunde samarbeta och slå ett gemensamt slag för miljön. Jag skulle gärna se att allt fler tar ett steg ifrån diskussioner och istället skrider till handling.

Inom ett företag finns det många sätt att ta sitt samhällsansvar. Vi har valt att lämna bort företagsgåvor till jul och istället bjuda behövande barn på restaurangbesök via den registrerade understödsföreningen Hope.

Även på julaftonen gör vi en insats. Då brukar personalen ställa upp och tillreda en julmiddag som delas ut i Femkanten åt hemlösa. Det här ger betydligt mer än vad företagsgåvor någonsin kan ge.

Då vi som företag meddelar att vi hellre vill hjälpa hemlösa än ge bort saker är det inte heller svårt att få med personalen. De deltar gärna i något som är bra för alla.

Jag är övertygad om att alla de små insatser vi människor gör tillsammans har en stor betydelse för natur och samhälle.

Skribenten Tuomo Suoranta arbetar som kökschef.

Next article