Skip to main content
Hem » Mat och dryck » Sirly grillar oberoende av väder och vind
Grillning

Sirly grillar oberoende av väder och vind

Sirly Ylläsjärvi
Sirly Ylläsjärvi
– Orsaken till att jag ändå ställde upp handlar nog om ambition och en vilja att utmana mig själv, säger köksmästare Sirly Ylläsjärvi. Fotos: Katja Haimakka

Hembygden betyder mycket för köksmästare Sirly Ylläsjärvi, som inspireras av sitt jobb i det lappländska boutiquehotellet Aurora Estate.

Köksmästare Sirly Ylläsjärvi inledde i maj jobbet som stjärnkock i tv-programmet ”Kockkriget”. Träning inför sin nya roll har hon fått i och med att hon under två säsonger deltog i matlagningstävlingen Masterchef Suomi. Att medverka i tävlingen är tyngre än tittarna ofta inser.

– Orsaken till att jag ändå ställde upp handlar nog om ambition och en vilja att utmana mig själv. Under tävlingarna var det väldigt stor press på oss deltagare. Samtidigt som det var en mycket givande och alldeles fantastisk upplevelse, säger Ylläsjärvi.

Det som kanske mest påverkade Ylläsjärvi under inspelningarna var att hon under de fem veckor inspelningarna pågick måste tillbringa tiden i Helsingfors och inte hemma i Ylläsjärvi. Där driver hon boutique-hotellet Aurora Estate tillsammans med sin väninna Heidi Seikkula.

Europas bästa nya boutique-hotel

Sedan slutet av år 2015 har hotellet med sju rum och en restaurang för 50 personer lockat resenärer till Lappland. Bland annat utnämndes det till Europas bästa nya boutique-hotel 2018.

Ylläsjärvi är en vän av grillad mat och låter sig inte hindras av den vintriga miljön i Lappland. Grilla kan man göra året om bara omständigheterna är de rätta.

Hon poängterar att det alltid lönar sig att utgå från den plats man har tillgänglig för grillandet.

– Om det bara finns lite utrymme kan det löna sig att skaffa en elektrisk grill. En gasgrill kan vara det rätta för dem som har tillgång till en gård och vill grilla effektivt och snabbt, säger hon.

Ylläsjärvi är en vän av grillad mat och låter sig inte hindras av den vintriga miljön i Lappland. Fotos: Katja Haimakka

Öppen eld kan skrämma

Gas och el i all ära. Den arom som fås genom att grilla med kol eller briketter är något som inte går att åstadkomma på konstgjord väg. Att grilla på öppen eld kan ändå göra många hemmakockar osäkra.

– Genom att använda en elektronisk temperaturmätare som genom en app har direktkontakt med mobilen går det att kontinuerligt följa med grilltemperaturen. Den elektroniska mätaren har också koll på när det som grillas ska vändas, säger hon.

För den som är osäker på hur grillning går till finns det alltid råd på webben.

För att få det bästa resultatet rekommenderar Ylläsjärvi att grilla med indirekt värme.

– I gasgrillar behöver man inte alltid använda alla brännare. Placera det du grillar över en avstängd brännare så att livsmedlet värms upp från sidan, säger hon.

Grönsaker allt mer populära

Redan under ett par års tid har det varit populärt att grilla grönsaker av alla de slag. Ylläsjärvi experimenterar gärna med nya varianter och grillade nyligen vintersquash, vilket var en nyhet också för henne.

Grillade grönsaker behöver inte alltid ätas som sådana. Grönsakerna kan också skalas och mosas för att använda som bas i soppor och såser. En läcker marockansk harissasås fås exempelvis genom att blanda mosad grillad paprika med vitlök och citron.

– För den som är osäker på hur grillning går till finns det alltid råd på webben, tipsar Ylläsjärvi.

Grillvänner som vill lära sig mer om grillandets ädla konst kan följa med Ylläsjärvis ”livegrillningar” på webben.

Krydda modigt och blanda gärna egna kryddblandningar. Fotos: Katja Haimakka

Så här lyckas du med grillandet:

• Välj en grill som motsvarar dina behov och förväntningar.

• Genom att använda elektroniska hjälpmedel, såsom exempelvis en elektronisk temperaturmätare med tillhörande app, underlättar du arbetet.

• Kom ihåg att grillen bör skötas, putsas och underhållas, så att den fungerar som den ska under grillsäsongen.

• Grilla med indirekt värme för att få bättre resultat.

• På webben finns många tips och recept för den som känner sig osäker.

• Krydda modigt och blanda gärna egna kryddblandningar.

Next article