Hem » Mat och dryck » Var modig – se möjligheterna med grillen!
Grillning

Var modig – se möjligheterna med grillen!

Viivi Laube-Pohto, kock, Grillimaisteri 2014 Foto: Eget arkiv

Vill du undvika att maten du grillar går i små bitar eller fastnar i folien? Då är en kombination av folie och bakplåtspapper lösninen.

Jag uppmuntrar människor att se möjligheter istället för svårigheter och att modigt testa olika rätter på grillen, säger kocken Viivi Laube-Pohto som 2014 vann titeln Grillimaisteri och som den här våren kommit ut med boken ”Grillimestari – suuri grillauskirja”.

Ett grillunderlag förhindrar att maten blir bränd

Ett grillunderlag som man format av folie och bakplåtspapper ger den grillade maten lika fina ränder som om du stekte den direkt på ett grillgaller. Rätterna blir inte heller lika lätt brända eftersom värmen fördelas jämnt.

Särskilt lök har en förmåga att brinna fast i folien hur mycket smör man än använder. Ett underlag av folie och bakplåtspapper behövs för att du ska kunna grilla och vända till exempel fisk och ostar som annars lätt går i bitar.

– Den äggost som jag använder i receptet är ett utomordentligt inhemskt alternativ till den grekiska halloumin. Den är god även som marinerad.

Att slå in kött i en kombination av folie och bakplåtspapper är en bra idé. Köttet får då tid att mogna. Bakplåtspappret bidrar till att saftigheten bibehålls medan folien behövs för att man ska få ett hållbart grillpaket.

Läs också: Grillat till jul skapar nya traditioner

Nästa artikel