Hem » Fest » Kräftskivan kronar sommaren
Kräftskiva

Kräftskivan kronar sommaren

Foto: Adobe Stock

Det bästa med kräftskiva är gemenskapen och det sociala sättet att äta. Det påminner om att äta tapas. Man umgås medan man njuter av maten.

Som köksmästare på en sommarrestaurang får man följa med hela säsongens festligheter. En av höjdpunkterna är kräftskivorna i slutet av sommaren som har en alldeles speciell stämning.

För oss på restaurang Saari innebär kräftsäsongen detsamma som högsäsong. Som bäst säljer vi över tusen kräftor i veckan, så det lönar sig att boka plats i god tid så att man kan hålla den planerade festen som bestämt. Också då man hemma ordnar en kräftskiva är det viktigt att i god tid reservera kräftorna så att de är så färska som möjligt inför festen. Det känns tydligt i smaken om kräftan inte är det.

Kräftorna har självklart huvudroll under kräftskivan, och traditionellt serveras de med finfördelad dill, rostat bröd och åländskt kärnat smör. För att kunna variera sig går det alldeles utmärkt att ändra på tillbehören enligt rådande trender.

Pepparrotsaioli till kräftor

I år serverar vi på restaurangen kräftor tillsammans med pepparrotsaioli och en kräm som består av morötter och rödbetor. Smakblandningen passar utmärkt in i samma smakvärld som kräftorna.

Då man väljer kräftvin lönar det sig att välja aningen fruktiga vittviner som har en krispig smak. Ett bra val är ett vin av Chablis-typ som är ett friskt och fruktigt vin, eller ett stiligt balanserat Sauvignon blanc-vin. En annan vintyp som ypperligt passar ihop med kräftor är ett torrt Rieslingvin.

Även om det under en kräftskiva finns kräftor i överflöd är utrymmet i magen begränsat. Jag brukar därför rekommendera att man i något skede tar en kort paus i ätandet för att sträcka på sig. En god drink av akvavit och tonic passar utmärkt innan man fortsätter måltiden.

Gemenskap och umgänge över kräftor

Det jag mest uppskattar med kräftskivor är gemenskapen och det sociala sättet att äta. Det påminner en aning om att äta tapas. Ofta har man samlat ett stort gäng som umgås medan de plockar för sig av det som bjuds.

Om man vill ordna en trivsam kräftskiva lönar det sig att förbereda sig i god tid före festen och sedan passa på att njuta av festen. Om värden eller värdinnan är stressad så påverkar det stämningen negativt.

En kräftskiva är en glad och ganska högljudd fest och då krävs det något extra program eller till och med en överraskning. På kräftskivan som jag och mina vänner brukar delta i hade vi en gång ett band som uppträdde. Eftersom hälften av gänget som deltog spelar något instrument var det en fin överraskning som man minns länge.

Skribenten Tatu Lehtinen arbetar som Köksmästare för restaurang Saari.

Nästa artikel