Hem » Fritid » Snickaren gör bostaden personlig och praktisk
Hem

Snickaren gör bostaden personlig och praktisk

Foto: Avance

För den som vill ha såväl personliga som praktiska lösningar i sitt hem kan det löna sig att anlita en snickare då det gäller att få även de krångligaste utrymmena i bostaden eller i huset att fungera.

Ett problem som inredningsarkitekten tampas med i många projekt är att det är standardmått som gäller i vissa utrymmen, speciellt i kök. Det finns till exempel lådor som är antingen 40, 60 eller 80 centimeter breda. Ifall utrymmet där kunden vill ha sina lådor är 70 centimeter brett gäller det att finna sig i att ett glapp på tio centimeter uppstår. Ofta tar man då till en skiva som täcker hålet.

Men utbudet på marknaden ökar hela tiden och en del leverantörer erbjuder även köksskåp av olika mått i djupled.

Snickarens tjänster kommer väl till pass speciellt i hus eller bostäder som ska renoveras och där de boende inte vill riva ut hela den befintliga inredningen. Låter man då en snickare utföra arbetet kan man själv bestämma bredd på dörrar och skåp.

– Bygger man helt nytt från början till slut planeras allting också från grunden, säger inredningsarkitekt Lars Räihä från Räihä Interiors. Då kan måttsättningen av till exempel arbetsytornas höjd, göras helt enligt kundernas behov. Dessutom kan man effektivt utnyttja allt tillgängligt utrymme.

Grundlig planering ger bättre slutresultat

Grundlig planering är a och o om man vill att ett utrymme ska fungera bra. Det lönar sig att ägna tid åt att hitta hållbara och genomtänkta lösningar. Att låta en snickare utföra arbetet kostar lite mer än att ta in möblemang av standardmått. Men slutresultatet av ett hantverk blir såväl personligt som praktiskt och långlivat.

Lars Räihä minns ett projekt i ett våningshus från 1960-talet. Bostadens nya ägare ville ha ett kök där han kunde umgås med sina gäster samtidigt som han tillredde maten.

– Vi lät bygga en köksö i mitten av rummet. Där placerades också diskhon. Arbetet krävde måttbeställda lösningar och att ett extra trappsteg byggdes i rummet för att anslutningen till avloppet skulle fungera.

Andra utrymmen i ett hem som kan vara svåra att inreda och att utnyttja optimalt utan snickerilösningar är garderober. Med hjälp av en snickare får du flera funktioner inpusslade.

Ju mindre bostaden är desto viktigare anser många det vara att få alla ytor i hemmet utnyttjade, och här spelar planerarens eller snickarens kunnande en stor roll.

Nästa artikel