Hem » Fritid » Personliga hem har charm
Hem

Personliga hem har charm

Foto: Adobe Stock

Din personlighet får gärna synas i en ny bostad eller i ett nytt hus. Finländaren är ofta onödigt försiktig med att förverkliga sina drömmar. I en nyproducerad bostad eller i ett nybyggt hus är alla ytor fräscha. Som invånare där kan du börja helt från noll. Utmaningen ligger i att sätta sin personliga prägel på bostaden.

Inredningsarkitekt Tatu Ahlroos från Muotohiomo Oy och TCD-Taking care of design önskar att fler kunde agera fördomsfritt och låta sin personlighet avspeglas i hemmet.

– Ett personligt hem skapar du inte genom att följa trender. Sätt dig ner och fundera hur du vill att ditt hem ska se ut. Ska det vara mjukt eller hårt?

Läs också:Snickaren gör bostaden personlig och praktisk.

Vill du klä golvet med en modern heltäckningsmatta ska du göra det. Tänk inte på hur andra resonerar och hur grannens eller dina vänners bostad ser ut.

Försök vara modig också i valet av färger. En burk med vit målning är inte billigare än burkar med andra färger. Du kanske inte vill ha färger på alla ytor, men du kan säkert låta något rum tala ett annat språk.

– Finländaren vill ofta vara på den säkra sidan och väljer sällan något som sticker ut i inredningen. Men använder du en färg du inte trivs med i längden är det lätt att måla om.

Gamla möbler bär på en historia

När du väljer möbler till din nyproducerade bostad tycker Tatu Ahlroos att du ska fundera om du har gammalt arvegods att tillgå. Varje gammal möbel bär på en historia om en person eller om en släkt. Möbler i äkta läder är också ett bra val. Dess yta slits och åldras på ett värdigt sätt.

Då det gäller träytor är ask inne just nu, men Ahlroos gissar att även valnöt är starkt på kommande.

Den som väljer parkettgolv till vardagsrummet kan gärna använda samma yta i köket ifall utrymmena inte separeras med en vägg.

– Genom att använda samma ytor får man en harmonisk och estetisk helhet.

Detsamma gäller badrumsinredningen. Harmoni uppnås om du använder liknande kakel på golv och väggar. Försäkra dig ändå om att avloppssystemet lämpar sig för användning av stora kakelplattor, ifall du vill ha sådana.

Stämning med belysning

Olika tekniska lösningar i det nya hemmet lönar det sig också att tänka på. Vill du ha det allra nyaste på marknaden, till exempel apparatur som kan styras med hjälp av din röst eller via mobiltelefonen? Eller nöjer du dig med något enklare men lika funktionellt.

– Belysningen är en annan fråga. Många känner till ledlampor men inte på vilket sätt de bäst kan utnyttjas. Här spelar också valet av belysningens färger och placering in. Med hjälp av en dimmer skapas stämning i ett rum. Kombinerar du den med riktad belysning kan du framhäva de detaljer som du tycker är viktiga i rummet.

Om du flyttar till ett nytt hem som inte är nyproducerat ska du ta arkitekturen i beaktande. Låt husets historia leva kvar. Har du en känsla av att du vill riva väggar i sekelskiftesbostaden eller helt bygga om 60-talshuset, då är det kanske inte just den bostaden du ska välja.

Ett nybygge räknas ofta som ett säkert kort med tanke på inomhusluften. Men då man bygger nytt måste man vara noggrann bland annat med placeringen av maskinell luftkonditionering.

Läs också: En stilig, hygienisk och praktisk golvbrunn

Nästa artikel