Hem » Mat och dryck » Dadelkakan – en julfavorit som bloggaren Anni Paakkunainen aldrig tröttnar på
Jul

Dadelkakan – en julfavorit som bloggaren Anni Paakkunainen aldrig tröttnar på

Julen är vid sidan av våren årets livligaste festsäsong. Det betyder bråda men roliga tider för entreprenören, bloggaren och receptkreatören Anni Paakkunainen.

I hennes blogg Annin uunissa och instagramkonto med samma namn hittas det ena julbakverket läckrare än det andra. Arbetet med recepten innebär att julen flyttar in i Paakkunainen hem redan i ett tidigt skede, vilket hon inte har något emot.

– Om man närmare julen hunnit tröttna på pepparkakor och jultårtor kan man använda smakerna på andra sätt, t.ex. sätta pepparkakskryddor i julgröten eller använda krossade pepparkakor i tårtbottnen.

I sin blogg presenterar Paakkunainen ofta nya versioner av gamla klassiker. Ett exempel är dadelkakan med chokladmousse som hon för något år sedan bakade i morgon-tv. I år har hon gjort dadelkaka bl.a. i sofistikerad tårtversion, med grädde och kola.

– Dadelkakan är en stående julfavorit för mig och av receptens popularitet att döma även för många andra.

– För alla mjölkbaserade ingredienser i traditionella recept finns numera veganska motsvarigheter att byta ut till, vilket betyder att man kan bjuda alla påsamma kaka, säger Anni Paakkunainen.

Tillåtet med genvägar

Är man den som stressar över julen och att ha gäster finns det mycket som kan bakas på förhand och frysas in.

– Allting behöver inte heller vara hemgjort från början till slut. Även om jag själv är den som gillar att göra saker från grunden, brukar jag som småbarnsförälder ta genvägar ibland.

Paakkunainen tycker inte heller man ska göra det onödigt komplicerat för sig då man önskar bjuda på veganska bakverk.

– Veganska bakverk behöver inte ses som ett alternativ. För alla mjölkbaserade ingredienser i traditionella recept finns numera veganska motsvarigheter att byta ut till, vilket betyder att man kan bjuda alla påsamma kaka.

Ett enkelt veganskt recept är att blanda 2 deciliter havrevisp med 300 gram havrefärskost och 150 gram krossade veganska pepparkakor. Fyllningen stelnar av sig själv och med en botten av mjölkfritt margarin och veganska pepparkakor får man en lättgjord och god cheesecake som kan dekoreras med till exempel lingon.

Nya smaker till nyåret

Julhelgen brukar innehålla rikligt med mat och konfekt, medan kakor och tårtor står lite i bakgrunden och många gärna väljer något lättare och fräschare till dessert, såsom sorbet eller glass.

Under nyårsfirandet tycker Anni att man kan ta ut svängarna, leka med smakerna och satsa på något spektakulärt. Den som följer hennes blogg kan förvänta sig recept på en fräsch nyårstårta.

Det kommer att bli en kombination av glass och maräng, eventuellt med några juliga smaker. Till nyår passar det med eleganta dekorationer, kanske sprakande tomtebloss och färger som vitt och guld.

Nästa artikel