Hem » Mat och dryck » Grönsaker grillas gott på grillen
Grillning

Grönsaker grillas gott på grillen

grillad-gronsaker
grillad-gronsaker
En av sommarens stora mattrender är att grilla grönsaker, vilka passar utmärkt tillsammans med skaldjur och fisk. Foton: Eetu Korhonen

Det är inte alltid bara korv som grillas på de finländska grillarna. Att grilla grönsaker är pop och ger spännande smakupplevelser.

En av sommarens stora mattrender är att grilla grönsaker, vilka passar utmärkt tillsammans med skaldjur och fisk.

Köksmästare Mikko Kaukonen från Food Camp Finland rekommenderar att pröva på att grilla nykål.

– Man kan dela kålhuvudet i fyra lika stora delar, olja in det med matolja och sedan grilla det, säger Kaukonen, som i april korades till Årets kock 2019 i den kocktävling som arrangeras av ELO-stiftelsen, stiftelsen för finländsk matkultur.

En annan trend är att använda rena, högklassiga råvaror som man kryddar på ett klassiskt sätt. Detta gör att det viktigaste kommer fram, det vill säga råvarans egen smak.

Krydda med salt, syra och socker

– Rena råvaror ger rena smaker, och för att lyfta fram smaken ytterligare rekommenderar jag att krydda med salt, syra och socker, beroende på råvara. Syrligheten fås från ättika eller citron.

Sommaren är ett veritabelt ymnighetshorn då det gäller säsongsmat. Det går att välja och vraka bland råvaror och olika sätt att tillreda dem på.Kaukonen väljer att grilla när han har möjlighet till det.

– Sparris är gott att grilla. Efter grillningen smaksätts den med litet vinägrett och timjan, säger han.

En vinägrett blandas enkelt till, genom att röra ihop matolja med citron, salt och peppar och därefter krydda med örter.

Kaukonen använder gärna en blandning som innehåller 2 dl ryps-olja, 1 dl vit balsamico, 2 teskedar salt, 1 tesked socker, 2 matskedar timjansblad och nymald svartpeppar. Ingredienserna blandas ihop i en skål. Stryk sedan vinägretten på råvaran.

Läs också: Var modig – se möjligheterna med grillen

God mat på sommarbordet

Till de grillade grönsakerna passar såväl med grillad fisk som grillade skaldjur.

Kaukonen tipsar om att grilla fiskarna hela, för att ta tillvara så mycket som möjligt av aromen.

Till fisken serverar han gärna potatis, grillade rovor, kantareller eller egenhändigt odlade grönsaker.

Under sommaren strävar han till att så långt det går använda sig av det närmiljön har att erbjuda och han plockar också gärna bär.

– Vi har ett sommarställe nära Lovisa där vi brukar vara när vi hinner. Där finns ett fint smultronställe.

Smultron är hans favoritbär och det bär han väljer då han gör efterrätter till sommarens fester. Bären serverar han på ett mycket traditionellt finländskt sätt, nämligen tillsammans med vaniljglass. Det är en läckerhet som nog vilken hemmakock som helst klarar av att servera och som lämpar sig för vilket sommarbord som helst.

Nästa artikel