Skip to main content
Hem » Mat och dryck » Matresor blir allt populärare
Mat

Matresor blir allt populärare

Foto: Adobe Stock

Det är på lokala marknader och torg som man kan bekanta sig med autentiska råvaror och få tips om restauranger det lönar sig att besöka.

Matresor blir allt populärare men man behöver inte nödvändigtvis delta i en resa specialiserad på mat för att göra en matresa. Det går lika bra att på egen hand bekanta sig med vad ett område har att erbjuda i mat- och vinväg.

För kocken och företagaren Marcos Gois är matresor en nödvändighet. Gois äger restaurangen Fat Ramen samt cateringföretaget Ruoto Catering och har rest en hel del för att utveckla sitt eget kunnande i branschen.

– Under de senaste fem åren har jag gjort många korta stadsresor. Då har jag på förhand reserverat bord till restauranger jag vill besöka, säger han.

Ibland måste förhandsbokningarna göras långt på förhand.

Resenärer ställer allt högre krav på maten, vilket har lett till bredare utbud i restaranger. Foto: Pexels

Förhandsboka också i Stockholm

Det är inte bara till restauranger i metropoler som London, Paris och Tokyo som det krävs förhandsreserveringar.  Om man äter ute under ett veckoslut i Stockholm och Köpenhamn lönar det sig också att boka i förskott. Annars riskerar man att bli utan plats i favoritrestaurangen.

Innan Gois reser iväg gör han noggrann research om vad som orten har att erbjuda.

– Det lönar sig alltid att offra ett par timmar på det före resan, säger han.

Ett gott tips är att ta reda på av den lokala befolkningen, var det lönar sig att äta. Det kan lika gärna ske via kontakt på webben som genom besök på marknader och torg.

Njuter av dofter och råvaror

– På torgen kan man njuta av råvarornas dofter och bekanta sig med dem närmare. Det är också därifrån man kan få tips om de lokala restauranger som ortborna använder. Det är på dem det lönar sig att äta.

För Gois ger varje besök något att ta med sig till sin egen restaurangverksamhet.

– Jag brukar studera hur maten tillreds, hur den läggs upp på tallriken och har för vana att prata med personalen.

Lika stimulerande som att resa till storstäder och äta på trendiga restauranger är det för Gois att bege sig ut i den finländska naturen och på plats njuta av det som naturen består honom med.

– Jag trivs väldigt bra i vildmarken och njuter av att svirvla och sedan kasta ryssjan i sjön med fisken jag fångat.

Tillreder med örter och svamp

Den nyfångade fisken tillreder han tillsammans med vad han hittar i naturen under årstiden. På försommaren kan det bli vilda örter och murklor. Under sensommaren och hösten blir det oftast svampar av olika slag.

Också inför resor i hemlandet gör han en ordentlig research före resan.

– I Lappland vill man äta ren och vilt, inte lövbiff, säger han.

Resenärer både i Finland och utomlands börjar ställa allt högre krav på den mat som finns att få på olika resemål, vilket har lett till ett bredare utbud i restauranger. Tack vare detta är det är det i dag betydligt lättare att få njuta av autentisk mat på ort och ställe.

Åland är en oas av fräscha lokala delikatesser och drycker.

Next article