Hem » Mat och dryck » Stjärnkocken Pekka Teräväs grillsommar innehåller grönsaker i mängder
Grillning

Stjärnkocken Pekka Teräväs grillsommar innehåller grönsaker i mängder

Pekka Terävä, grundare av och delägare till Michelinrestaurangen Olo, samt ett antal andra topprestauranger i Helsingfors – däribland nyöppnade Brasa där alla rätter tillreds över öppen eld. Foto: Eget arkiv

Så fort vårsolens första, svaga strålar tittar fram tänds grillarna vid finländska hem och stugor. Även för köksmästaren och krögaren Pekka Terävä hör grillning sommaren till.

– Grillning är lite av en symbol för sommaren, säger Pekka Terävä, grundare av och delägare till Michelinrestaurangen Olo, samt ett antal andra topprestauranger i Helsingfors – däribland nyöppnade Brasa där alla rätter tillreds över öppen eld.

Gasolgrill, kolgrill, klotgrill, pelletsgrill, vedeldad grill och rökgrill. Dagens grillutbud är stort och avancerat men den vanliga hemmagrillaren klarar sig enligt Pekka Terävä bra med en grill. Det viktiga är att välja en grill man kan hantera.

– Köper man en grill fullspäckad med finesser man inte behärskar går det lätt överstyr. Det lönar sig också fundera på hurdan man är som grillare – är man snabb i vändningarna eller föredrar man att grilla i långsam takt? Ju bättre du känner och kan din grill, desto kreativare kan du också vara.

Tumregler och tips

Pekka Terävä anser att det är svårt att ge konkreta grillråd.

– Du måste iaktta vad som händer på grillen och agera därefter. Det går inte att kontrollera värmen utan det är värmen som kontrollerar dig.

Grillar man t.ex. gös gäller det att ha en portion tålamod.

– Börjar man vända på fisken för tidigt blir skinnet kvar på gallret.

En tumregel då det gäller kött är att rumstemperera före grillning. Cirka en timme per kilogram bör köttet stå framme. Kryddning och smaksättning är upp till var och en, men ett grundläggande råd brukar Pekka Terävä i varje fall ge:

– Oberoende om man grillar fisk, kött eller grönsaker lönar det sig att baskrydda i början av tillredningen och vänta till slutskedet med att stryka eller pensla på såser och marinader – då bränns det inte vid.

Återkommande trend

Vad är då hett på grillen sommaren 2022? Vad grillar vi?

– För mig är grönsaker den största grilltrenden varje sommar. Zucchini, blomkål, paprika… Grönsaker är som bäst den här tiden på året och det tycker jag man ska ta vara på, det vill säga välja råvaror enligt säsong även då man grillar, säger Pekka Terävä.

Allt handlar inte heller om maten.

– Grillning har allt mer blivit en social händelse där det viktiga är att samla goda vänner omkring sig, umgås och ha det trevligt.

Nästa artikel