Hem » Fest » Grillat till jul skapar nya traditioner
Grillning

Grillat till jul skapar nya traditioner

grillning-vintergrillning
grillning-vintergrillning
Foton: Getty Images och Harri Hinkka

Kristian Vuojärvi

köksmästare

Varför inte grilla julskinkan istället för att grädda den i ugn? Köksmästare Kristian Vuojärvi hoppas att möjligheten till vintergrillning ska få oss finländare att tänka kreativt och skapa nya traditioner vid grillen.

Grillning hör inte bara till sommaren utan kan lika gärna höra till vintern. En som det inte är främmande för att grilla under vintermånaderna är köksmästare Kristian Vuojärvi.

Man kan också skapa nya traditioner.

– Den som är rädd för att frysa kan klä sig varmt och a med sig en värmande dryck ut till grillen, säger Vuojärvi.

Till vardags leder Vuojärvi kocklandskapet och sköter sina restauranger i Helsingfors, Lovisa och Billnäs.

För den som vill överraska med att servera något nytt till jul går det alldeles utmärkt att grilla julskinkan. Vilken storlek skinkan kan ha beror på grillens storlek. Vid grillningen gäller samma regler som när man gräddar skinkan i ugnen: Man börjar med hög värme för att sedan övergå till att steka skinkan i en mildare temperatur under en längre tid; hur lång tid beror på skinkans storlek.

Vaka över skinkan vid grillen

– Man kan också skapa nya traditioner, som till exempel att vaka över skinkan medan den grillas, föreslår han.

Den finska sedvänjan att använda grillning som tillredningsmetod endast för ett fåtal produkter leder till att det finns många fördomar kring vad man kan och inte kan grilla. Till vintergrillningen kan man välja produkter som passar för årstiden och på det sättet bredda på repertoaren.

När Vuojärvi har möjlighet grillar han gärna feta nötköttsdelar som flankstek och högrev.

– De kräver en litet längre tillredningstid men smaken blir så mycket intensivare och är verkligen värd den möda man lägger ned på tillredningen, säger han.

Grillad fisk är också en läckerhet. Vuojärvi rekommenderar att välja en benfattig fisksort som kan grillas hel och som får sjuda länge på grillen.

Förgrädda under natten

Om man vill ha något utöver det vanliga att bjuda sina gäster på kan man testa på att servera grillat baklägg av tjur eller får.

– För att göra det litet enklare för sig kan man förgrädda köttet i ugnen över natten. När gästerna kommer stryker man en glace-sås av rödvin och buljong på köttet innan man snabbt grillar upp det bara så länge att det bildas en fin yta.

Särskilt väl lämpar sig fettrikt kött till grillningen.

– Grillad kassler kan kanske upplevas som litet tråkigt men den blir mycket god om köttet först får dra i en marinad för att sedan grillas på en het grill.

För att lyfta smaken blandar Vuojärvi gärna aromatiska örter i buljongen. Timjan och rosmarin hör till hans favoriter.

Under julhelgen spelar maten en stor roll hos familjen Vuojärvi. Man äter gärna gott och mycket, med tyngdpunkt på traditionell julmat. Kanske det också blir något grillat på julbordet? Gott blir det i varje fall. 

Nästa artikel