Hem » Mat och dryck » Kemikaalicocktail: Gott samvete till jul
Inspiration

Kemikaalicocktail: Gott samvete till jul

kemikaalicocktail.fi
kemikaalicocktail.fi
Noora Shingler är bloggare på kemikaalicocktail.fi. Foto: Dorit Salutskij

Julen är gåvornas tid men istället för att konsumera utan eftertanke går det att göra ansvarsfulla köp som också glädjer andra än mottagaren. För bloggaren Noora Shingler är det en självklarhet att välja julklappar ur ett etiskt perspektiv. Hon hoppas att allt fler börjar ta sig tid att tänka på gåvornas ursprung då de planerar årets julklappsköp.

– Jag brukar välja att köpa naturkosmetik och ätbara klappar, säger Shingler.

Hon väljer också att köpa klapparna i små butiker för att stödja småföretagare.

Det behöver inte vara tidskrävande att välja etiska julklappar. Det kan handla om så vardagliga saker som att välja ät- eller drickbara produkter till tomtens säck. Saker som kan konsumeras och inte blir liggande på en hylla.

Hjälpa någon i ett tredje land

En alldeles egen kategori av etiska julklappar är gåvokorten med vilket man understöder en person i ett tredje land med en viss sak.

– Det är populärt att skänka en get eller en utbildning till någon i en annans namn. Det går till ett gott ändamål, säger hon.

Det finns inget som säger att en gåva måste vara en fysisk sak inpackad i ett paket. Shingler påminner att en gåva lika väl kan vara en upplevelse i någon form. En massagebehandling eller en ansiktsbehandling gör gott och tas nog tacksamt emot av de flesta.

Noora Shingler föredrar själv ekologiska och ätbara julklappar. Foto: Adobe Stock

En gåva som fortsätter året om

– Att ge en tidningsprenumeration är också en rolig idé. Det blir en gåva som fortsätter året om.

Ekoföretaget och farmen ”Myssyfarmi” är ett gott exempel på att en ekologisk image och användningen av närproducerade råvaror kan föra ett företag långt. Vid företaget designar och tillverkar man mössor som stickas av äldre kvinnor. Råmaterial är hundraprocentig finländsk ull som framställts på granngården.

– Mössorna är härliga naturprodukter som förpackas i en vacker papplåda innan de skickas till kunden.

Mössorna säljs runtom i Europa och ger köparen förutom ett gott samvete också ett leende på läpparna.

Shinglers intresse för produktinformation och naturligt producerade varor har lett till ett utvecklingssamarbete med den lettiska kosmetikserien Mádara. Samarbetet inleddes redan för fem år sedan. De nyaste produkterna i serien lanserades i oktober.

Noora Shingler:
– Kosmetikserien fick sin början av att Shingler ville skapa kosmetik som drar nytta av sådana närråvaror som man vanligtvis inte använder.
– Shingler arbetar som bäst med att planera och färdigställa nästa års VILLD-avsnitt. Hon producerar och är programledare för serien om vildmat tillsammans med toppkocken Ossi Paloneva.
– Shingler firar som alltid julen i Helsingfors och i Salo tillsammans med familjen. Hon är en julmänniska och börjar vänta på julen redan i november. Också hennes barn älskar julen liksom sin mor.
– Läs mer om Shingler på bloggen kemikaalicocktail.fi

Nästa artikel