Hem » Mat och dryck » Traditioner viktiga då rutiner ändras
Jul

Traditioner viktiga då rutiner ändras

traditionella-julbordet
traditionella-julbordet
Foton: Unsplash och Tarja Leporanta

Anni-Mari Syväniemi

verksamhetsledare, Föreningen Matinformation r.f.

Genom att välja inhemska, etiskt hållbart producerade råvaror till julbordet stöder man livsmedelsproduktionen, vilken försörjer omkring 340 000 finländare.

Till julen har vi finländare en hel del traditioner, och det är inte så överraskande att en stor del av dem har att göra med mat. Mitt på julbordet ståtar oftast en stor ugnsgräddad julskinka. För en stor del av oss är det en självklarhet att den kommer från en inhemsk uppfödare. Rotfrukterna i rotsakslådorna som serveras tillsammans med skinkan är odlade på finländska åkrar. Maten sköljs ned med öl eller svagdricka som oftast är inhemska de också.

Faktum är att genom att köpa mat som är tillverkad i Finland stöder man vår livsmedelsproduktion, vilken försörjer omkring 340 000 finländare. Under de senaste åren har exempelvis ett stort antal småbryggerier grundats. De har ett fint utbud av olika ölsorter som smakar alldeles utmärkt. Själv brukar jag dricka en alkoholfri öl efter bastun. Alkoholfritt därför att jag tycker om öl men inte gillar att känna mig avtrubbad av alkoholen. Ölet kommer förstås från ett litet inhemskt bryggeri.

Jag hoppas innerligt att vår dryckeskultur kommer att ändras så pass mycket att vi finländare också börjar öppna ögonen för de fina viner som tillverkas på våra egna vingårdar. Detta utan att förglömma de ypperliga bär- och äppelskördar man får i vårt land, vilka ger läckra safter.

Inhemsk mat för ansvarsfull produktion

Att köpa inhemskt producerad mat betyder att man stöder en etiskt hållbar matproduktion. Maten är närproducerad i en ren miljö. Att miljön påverkar råvarornas kvalitet är ingen överraskning. I Finland har vi ren luft, ren jord och rent vatten. Därför är också maten som produceras här av god kvalitet.

Att köpa inhemskt producerad mat betyder att man stöder en etiskt hållbar matproduktion.

Den stora frågan för många är hur julen kan firas i år på grund av coronapandemin. Inför dörren står en jul med avstånd till varandra. Kanske det är maten som kan förena oss när inte hela släkten kan träffas över julbordet? Genom att äta den traditionella finländska julmaten kan vi skapa en gemenskap även om den sker över webben eller per telefon.

Under en tid då traditionerna behövs men rutinerna ändras får vi skapa nya traditioner. Om julen inte blir den stora familjefest vi är vana vid kan man kanske istället dela på smakliga recept till jul? Varför inte ge en julrätt man själv tillrätt som julgåva till far- eller morföräldrar? Allt för att alla ska kunna känna sig delaktiga i firandet av det som i år blir en annorlunda jul.

Skrivare Anni-Mari Syväniemi är verksamhetsledare hos Föreningen Matinformation r.f.

Nästa artikel