Hem » Mat och dryck » Akseli Herlevi: Med passion för hamburgare
Inspiration

Akseli Herlevi: Med passion för hamburgare

akseli-herlevi-naughty-burger-hamburgare
akseli-herlevi-naughty-burger-hamburgare
Akseli Herlevis passion för hamburgare föddes när han i Los Angeles bestämde sig för att smaka på en hamburgare som nämndes i en lokal tidning. Foton: Jimi Halttunen och Natalia Tolmatsova

Pricken på i:et under sommarfesten är att servera läckra hemgjorda hamburgare. Kocken Akseli Herlevi kan hamburgare och berättar vad som krävs för att konstruera den perfekta burgaren.

Från att ha klassificerats som onyttig snabbmat har hamburgare förvandlats till en trendig rätt som tillreds av högklassiga råvaror. En av dem som gått i bräschen för attitydförändringen i Finland är tv-kocken och företagaren Akseli Herlevi. Han blev du med hela Finland då han vann kocktävlingen Top chef i Finland.

– Det går alldeles utmärkt att göra goda hamburgare hemma, med då krävs de rätta tillbehören som kan vara svåra att få tag på här i Finland, säger han.

För att försäkra att alla som vill, har tillgång till sådana, har lanserat en serie hamburgersåser som säljs i K-kedjans livsmedelsbutiker.

Under de senaste åren har han arbetat med att bygga upp restaurangkedjan Naughty brgrs som är specialiserad på hamburgermåltider. Det finns fyra restauranger i kedjan.

Den godaste hamburgaren han ätit

Hans passion för hamburgare föddes under en resa till Los Angeles. I en lokal tidning läste han en förteckning över de hundra bästa produkterna i Kalifornien och beslöt sig för att smaka på hamburgaren på listan.

Redan vid första tuggan insåg han att den var den bästa han någonsin ätit. Insikten ledde till att han sedermera hittade sin egen nisch inom den inhemska restaurangvärlden.

– Bitarna föll på plats under en streetfoodmässa i Helsingfors år 2015. Jag hade gjort en egen version av hamburgaren och lovat pressen att det var den bästa burgaren i Finland. Den blev en succé, säger han.

Akseli Herlevis passion för hamburgare föddes när han i Los Angeles bestämde sig för att smaka på en hamburgare som nämndes i en lokal tidning. Foto: Natalia Tolmatsova

Skall kunna hållas i handen

A och O när man tillreder en hamburgare är att den skall gå att äta när man håller den i handen. De yttre delarna kan lika gärna vara stora salladsblad, stekt portobellosvamp eller till och med avokadohalvor

– Personligen föredrar jag att använda ett gott bröd som inte smular men drar i sig fukten, säger Herlevi.

För att få fram den bästa smaken lönar det sig att rosta eller bryna brödet.

Det finns egentligen inga strikta regler då man konstruerar en hamburgare utan det lönar sig att följa sin egen smak och tycke. Som enklast består en hamburgare av två brödskivor och en biff.

– Biffen kan vara allt från fiskfiléer till grillade grönsaker, maletköttbiffar eller biffar av inre filé.

Såsen ger smak åt burgaren

Hamburgarsåserna ger både smak och fuktighet åt hamburgaren. Herlevis favoritsås är aiolisås som passar till det mesta. Akselis egen favorithamburgarsås är enkel att göra hemma se en enkelt recept för aiolisås (à 2 dl).

Du behöver:

• 2 dl majonnäs
• vitlöksklyfta

Gör så här:

Blandas majonnäs och finfördelad vitlöksklyfta i en skål och serveras i eller med hamburgaren.

– Du får gränslöst med smakupplevelser när du använder din fantasi till att hitta nya smakkombinationer att blanda i såsen, säger han.

Genom att tillsätta mandarinskal och en gnutta saffran lämpar sig såsen ypperligt till skaldjur.  Om man vill äta hamburgare med fisk lönar det sig åter att blanda pesto i såsen. En eldig sås till burgare med biffar av nöt- eller griskött får man genom att blanda i såväl koriander som den thailändska chilisåsen Sriracha.

Nästa artikel