Skip to main content
Hem » Mat och dryck » Jamie Oliver vill driva på matrevolutionen
Inspiration

Jamie Oliver vill driva på matrevolutionen

jamie oliver
jamie oliver
Jamie Oliver fick mycket stöd från allmänheten i sin kamp att lyfta fram sambandet mellan skolmat och barnfetma. Foto: David Loftus

Vida känd som en fulländad kändiskock, restaurangägare, författare och tv-personlighet – Jamie Olivers opretentiösa stil har rönt honom stora framgångar.

Jamie Oliver har alltid varit intresserad av mat och matlagning.

– Jag växte upp med mat runt omkring mig, säger han.

Så fort jag kunde hjälpa till i köket på mina föräldrars pub, tyckte pappa att jag lika bra kunde jobba där.

Jamie kommer ihåg att han fick beröm för sin grillade kyckling när han var tio år.

– Jag var inte speciellt bra i skolan, så att hitta något som jag fick beröm för kändes otroligt bra. Det var då jag visste att jag ville bli kock.

Insatser utöver det vanliga

Utöver sitt arbete som kock har Oliver startat flera projekt som fokuserat på att ge tillbaka till lokalsamhällen, aspirerande kockar och barn. Ett av de mest givande projekten var öppnandet av restaurang Fifteen år 2001. Enligt Jamie var målet med projektet ”att ge utsatta ungdomar möjlighet att utbilda sig inom branschen – 80 procent av eleverna är nu anställda inom livsmedelsindustrin, och några av dem innehar ledande positioner, vilket är fantastiskt”.

Han berättar också om den brittiska regeringens beslut att investera mera i skolmaten efter att politikerna fick se dokumentären Jamie’s School Dinners. Skolmåltider är en hjärtefråga för Oliver.

– Jag visste att skolmat spelade en nyckelroll när det gäller barnfetma år 2005, säger han.

– Vi började undersöka saken och upptäckte denna hemska brist i utbildningssystemet. Sanningen var att det fanns bättre standarder för hundmat än barnmat. Är det inte galet?

Jamie Oliver fick mycket stöd från allmänheten i sin kamp att lyfta fram sambandet mellan skolmat och barnfetma.

– Drygt tio år senare är barnfetma och barnhälsa viktigare än någonsin, säger han.

– Det är vår tids största pandemi.

Jamie Oliver försöker äta rätt fem dagar i veckan och njuter och gottar sig under helgen. Foto: David Loftus

Vad ligger bakom övervikt?

Mycket av Olivers arbete handlar inte bara om att öka medvetenheten om fetma hos barn och unga utan också om de bakomliggande orsakerna. Han förklarar att ”otillräcklig kostutbildning i skolor, människor som inte har tillgång till hälsosamma, prisvärda ingredienser och leverantörer som inte är 100 procent ärliga” är grundorsaker till fetma och övervikt hos barn och unga. Kampanjarbetet har ökat allmänhetens intresse och motivation för förändring.

– Vi vet att folk bryr sig om våra barns framtid och vad vi äter – vi behöver helt enkelt rätt kompetens, kunskap och, framför allt, möjlighet att göra kloka val, säger han.

Oliver är en förespråkare för fullkorn som tar längre tid att smälta och därmed stannar längre med oss.

En av de saker som Oliver lärde sig när han skrev sin senaste bok 5 Ingredients är att minska på antalet ingredienser.

– Jag försöker få det rätt merparten av tiden, fem dagar i veckan. Då har du lite mer rörelseutrymme att njuta och gotta under helgen, säger han.

– Gör du inköpslistan kortare och fokuserar på bra matlagningsteknik och rätta kombinationer, är det fullt möjligt att laga vacker mat från början vilken dag som helst i veckan.

Med blicken mot framtiden

– Jag vill inte stå i spetsen för matrevolutionen, säger Jamie Oliver.

– Jag vill driva på den.

Olivers projekt handlar inte bara om att ge anvisningar och instruktioner utan han vill också inspirera oss.

– Om vi vill ha förändring, måste vi förtjäna det. Vi konsumenter måste ändra på våra konsumtionsvanor medan statsmakten måste göra sitt för att skydda våra samhällen och barnhälsan. Mat är någonting som för människor och kulturer samman som ingenting annat.

Och det bör vi värna om.

Next article