Skip to main content
Hem » Mat och dryck » Mattias är årets kock
Inspiration

Mattias är årets kock

Mattias Åhman är Årets kock i Finland 2017. Foto: Emilia Kangasluoma

För årets kock betyder julen att komma hem, att äntligen få slappna av och att få njuta såväl av hemlagad julmat som av samvaro med familjen i Pensala.

Helsingforsbon Mattias Åhman valdes i våras till Årets kock i Finland. Åhman arbetar som bäst med att bygga upp det egna företaget som bär hans namn efter en treårig sejour med arbete som kock i Göteborg.

– Jag trivs med att vara hemma i Finland igen, säger Åhman.

Som företagare arbetar han med allt från företagskonsultationer till inhopp som årets kock i olika restauranger.

Ursprungligen kommer Åhman från byn Pensala i Nykarleby. Under skoltiden tog intresset för matlagning överhanden vilket ledde till kockstudier vid yrkesskolan Optima i Jakobstad.

Samarbete med Björklund

Efter studierna arbetade Åhman hos Michael ”Micke” Björklund.

– Jag har varit med om att starta upp Smakbyn tillsammans med Micke Björklund. Det är väldigt kul och roligt att få vara med från början i ett sådant projekt, säger han.

Vägen dit gick via en av lärarna i yrkesskolan som hade kontakter till Björklund. Åhman praktiserade hos honom under kockstudierna.

Åhman gjorde så pass väl ifrån sig att ett fortsatt samarbete blev aktuellt.

– Björklund ringde när min militärtjänstgöring var avklarad. Jag fick jobb hos honom direkt efter militären och arbetade där i ett och ett halvt år.

Viktigt med närkontakt

– Det nordiska köket är min grej. Jag tycker också att det är viktigt med närkontakt till producenterna. De vet ju vad som är bäst just då, säger han.

Till jul reser Åhman tillsammans med sin sambo hem till Pensala och till sina föräldrar. Då står han för en gångs skull inte bakom spisen utan njuter av vad som serveras.

– Det är alltid en hektisk tid före julen och därför mycket skönt att komma hem till julbordet och få sitta ned och bli litet ompysslad.

På julbordet är storfavoriterna traditionella rätter som kålrotslåda, köttbullar med gräddsås, kalla sillar och inlagd strömming.

– Hemlagad mat är alltid god, säger han.

Favoriterna är lättillredda maträtter som passar väl in i hans motto att matlagning inte behöver vara så svårt. Julmaten avnjuter han tillsammans med en god julöl.

Next article