Hem » Mat och dryck » Bloggaren Anni Paakkunainen: Klassiska favoriter på kakfaten i jul
Bakning

Bloggaren Anni Paakkunainen: Klassiska favoriter på kakfaten i jul

annin-uunissa-blogi-bloggen
annin-uunissa-blogi-bloggen
Anni Paakkunainen skriver den populära bloggen Annin uunissa. Foton: Sofia Tietäväinen och Anni Pakkunainen

Traditionella bakverk så som skärgårdslimpa, dadelkaka och jultårtor håller sina ställningar som finländarnas julfavoriter, men serveras gärna i ny och festlig tappning.

Jultårtor hör till de klassiska bakverk som de senaste åren gjort succé i uppdaterad version.

– Något år har det handlat om att fylla dem med gröna kulor, ett annat om att vika dem som snöflingor. I år ser det ut som om jultårtor med kolafyllning skulle bli den stora hiten, säger Anni Paakkunainen, som driver den populära bloggen Annin uunissa (”I Annis ugn”) och tidigare i år utkom med en receptbok, Annin Uunissa – Ihanimmat leivonnaiset jokaiseen vuodenaikaan.

Ett annat exempel på en lyckad kombination av gammalt och nytt är dadelkakan med fyllning av choklad och festlig dekoration som hon bakade i sitt eget program på morgon-tv och som genast fick stor genomslagskraft.

– Kryddkakor eller sockerkakor är också något man ser mycket av. De bakas enligt traditionella recept men i nya formar, till exempel portionsstorlek, och charmar med sitt utseende.

Nya varianter av gamla klassiker ger trevlig omväxling då festkulturen vuxit sig större och julhelgen föregås av firande av många olika slag. Samtidigt tycker Anni att man ska respektera originalet.

– De traditionella smakerna ska finnas kvar och kombinationen av smaker passa ihop, säger hon.

– De traditionella smakerna ska finnas kvar och kombinationen av smaker passa ihop, säger Anni Paakkunainen. Foton: Sofia Tietäväinen och Anni Pakkunainen

Ätbara klappar

Att som julgåva ge något man bakat eller tillrett själv är populärt och ligger i tiden också med tanke på att många i dag vill satsa på en ekologisk livsstil och konsumera med eftertanke. Möjligheterna att sprida glädja med hemgjorda matpresenter är i det närmaste oändliga.

– Man kan till exempel baka ett skärgårdsbröd som man packar in på ett trevligt sätt och överräcker i sin bakform. Om man vill kan man också skriva ned receptet på ett kort och lägga med det, säger Anni.

Hemgjord godis, såsom fudge och chokladtryffel, är en annan presentfavorit. Eller varför inte rosta nötter i ugnen och krydda dem. Den vägen får man kryddnötsblandningar som är både goda och hälsosamma, då man själv bestämmer mängden salt och socker.

Jul med familjen

Frågar man Anni, är maten en viktig del av julen.

– Både jag och min man njuter av att äta gott, och goda måltider är stunder man gärna delar med sina närstående.

Julbordet planerar hon tillsammans med sin mamma, som också är den person hon ärvt sitt stora matlagnings- och bakningsintresse av.

– Vi har ingen skinka på vårt julbord, vilket brukar förundra folk. I stället väljer vi att ha många fiskrätter och någon lite finare kötträtt. I år har jag planerat göra petit chouxer fyllda med löjromsmousse. Dadelkakan är också något som önskats.

Förutom att samlas inom familjekretsen firar Anni jul på tumanhand med sin man. Då passar de på att duka fram egna favoriter. Det kan vara skärgårdslimpa med skagenröra gjord på fisk som blivit över från julbordet. Till den som har glögg över efter julfirandet har Anni ett tips: Av röd glögg blandad med ginger ale, citron och is får man en läcker och uppfriskande mocktail eller cocktail.

Läs också: Vappu Pimiä – Inspirerande bok om bakning

Se mer julbakinspiration från Annis Instagram och bloggen:

https://www.instagram.com/p/B50bbQBB-Zl/?utm_source=ig_web_copy_link
https://www.instagram.com/p/B5s5FpyBS46/?utm_source=ig_web_copy_link
Nästa artikel