Hem » Mat och dryck » Julbordets klassiker – Stjärnkocken Kari ”Kape” Aihinen föredrar beprövade rätter på julbordet
Inspiration

Julbordets klassiker – Stjärnkocken Kari ”Kape” Aihinen föredrar beprövade rätter på julbordet

kape-aihinen-julmat
kape-aihinen-julmat
Kape Aihinen uppskattar traditioner i julrätterna. En av hans julbordsfavoriter är bondosten som hans mamma har gjort. Foton: Unsplash och eget arkiv

Som renommerad kökschef och krögare är Kari ”Kape” Aihinen van att trolla fram nya smaker. När det gäller julmat håller han däremot på traditionerna.

 – Julen hör till årets värdigaste helger. Jag tycker inte det är rätt tidpunkt att börja testa nya recept, säger han.

Som kökschef på Savoy tog Aihinen i tiderna bort jultallriken från restaurangens meny. Julmat är för honom något man äter i stämningsfull hemmamiljö, omgiven av nära och kära, utan alltför mycket stress med tillagningen.

– Om man kan göra julmaten själv tillsammans med familjen – jättebra. Annars går det också att köpa den färdig, till exempel i saluhallen.

Vad måste finnas med på julbordet?

Fisk i olika former brukar dominera julens förrättsbord, så också hemma hos Kape Aihinen. 

– Vill man renodla skulle jag satsa på fiskrom och kall fisk, kanske någon kokt potatis till det. Också malt- eller skärgårdslimpa hör till.

Den stora klassikern bland kötträtterna är givetvis skinkan, som med fördel serveras så nytillagad som möjligt. Kape preferar sin julskinkan direkt ur ugnen, när den ännu är lite varm, med ett tunt lager senap på.

De traditionella lådorna – kålrotslåda, potatislåda och morotslåda – är rätter som också passar den som äter vegetariskt. I synnerhet till julen tycker Aihinen man ska värna om den inhemska rotsaken. Grönsaker som paprika, äggplanta och zucchini passar enligt mig bättre till sommaren och grillsäsongen.

En av hans egna favoriter på julbordet är rosoll-salladen, med rejäla mängder rödbeta. I toppen på favoritlistan finns också bondosten, gjord av hans egen mamma.

Ett sött slut

Efter skinkan kan det sitta bra med att varva ner med lite ost och fikonmarmelad innan man går vidare till desserten, vilken under släkten Aihinens julmiddag brukar vara pepparkaksglass med varm tranbärssås.

Ett annat efterrättsalternativ i vuxen smak kunde vara mousse gjord på gräddlikör, eller någon annan dessert med juliga aromer av kanel eller kardemumma. Vill man göra det enkelt för sig rundar man av med lite chokladkonfekt eller gröna kulor.

Läs också: En god dryck kröner julmiddagen

Rejält med kryddor

Efter sex säsonger av tv-programmet Kaappaus keittiössä har Kape Aihinen en viss insyn i de finländska hushållens matlagning. Ett av de vanligaste felen folk gör är att krydda för lite – utan krydda ingen smak.

Samma gäller i julköket: snåla inte med smaksättningen, utan ha i rejält av de traditionella julkryddorna – salt, kryddpeppar, svartpeppar, något lagerblad och lite örter.

Gör det mesta av julskinkan – det bästa restreceptet

Något av en mellandagstradition är receptförslagen på hur man gör pyttipanna eller pizza på överbliven skinka eller andra julmatsrester. För egen del föredrar Kape Aihinen att koncentrera julmatsätandet till julhelgen och sätta punkt där.

– Mitt bästa tips vad gäller rester är att satsa på planeringen, beräkna hur många dagar man vill äta julmat och vilka mängder som kommer att gå åt. Matsvinnet är något vi måste få bort. Planera ändå julbordet så att det innehåller något för var och en, råder Aihinen.

– I min egen släkt har vi brukat samlas i fyra generationer. Det är viktigt att alla får äta sig mätta på något de gillar, om det sedan är köttbullar eller något annat. 

Nästa artikel