Hem » Mat och dryck » Alko har en ambitiös plan för att minska sina klimatutsläpp – så här påverkas kunden
Vin

Alko har en ambitiös plan för att minska sina klimatutsläpp – så här påverkas kunden

alko
alko
– Vinproducenter vet redan från början vilket förpackningsformat vinet kommer säljas i, och vinet hanteras i enlighet med detta, förklarar Master of Wine Taina Vilkuna. Foton: Unsplash och Eget Arkiv

Alko har ett ambitiöst mål: att halvera klimatpåverkan av sina förpackningar senast år 2030. Med siktet inställt på detta mål driver Alko just nu en kampanj i sina butiker för att förmedla denna information till kunderna, som ju i sista hand tar köpbeslutet.

– Klimatförändringen kräver att aktörer från alla sektorer agerar och gör vad de kan, förklarar Master of Wine Taina Vilkuna.

När Alko undersökte varifrån deras utsläpp kommer, visade det sig att bara 2 procent kommer från den inhemska värdekedjan, medan resten härrör från den globala dryckesindustrin. Med detta i åtanke avgjorde Alko vilka åtgärder som måste vidtas för att verkligen göra skillnad.

Den största miljöboven

Hela 90 procent av allt vin som köps globalt konsumeras inom 48 timmar. Samtidigt kommer 46 procent av vinets miljöpåverkan från själva förpackningen. Den här informationen får oss att se den traditionella glasflaskan i ett helt nytt ljus.

– Den tunga glasflaskan är den största miljöboven, säger Vilkuna, och vill verkligen uppmuntra människor att ge miljövänliga förpackningar av kartong eller till och med metall en chans.

Om du inte köper vin för att låta det mogna i åratal i källaren, finns det ingen orsak att köpa en tung glasflaska – och även för en sann vinentusiast fungerar en tunnare glasflaska lika bra.

– Många har starka fördomar mot lådvin, men om det har gått lång tid sedan du senast provat, rekommenderar jag att du ger det en ny chans. Vi har sett stora tekniska framsteg sedan det första lådvinet introducerades i Finland år 1998, säger Vilkuna med ett skratt och förklarar vidare:

– Vinproducenter vet redan från början vilket förpackningsformat vinet kommer säljas i, och vinet hanteras i enlighet med detta. Det handlar i huvudsak om huruvida vinet utsätts för syre eller om syret är helt blockerat från processen.

För den som tvekar av rent estetiska skäl har Vilkuna en lösning: häll vinet i en vacker karaff och ställ den på bordet. För när allt kommer omkring – om du med små medel kan bidra till det allmänna bästa, varför låta bli? 

Kolla in härliga årgångsviner

Nästa artikel