Skip to main content
Hem » Mat och dryck » Kape Aihinens tips inför julen
Jul

Kape Aihinens tips inför julen

För att undvika julstress har Aihinen ett enkelt tips: börja planera i tid. Foto: Antton Willberg

Stjärnkocken och restaurangägaren Kape Aihinen berättar om sina jultraditioner och ger samtidigt ett enkelt tips om hur man kan undvika julstress.

Köksmästare Kape Aihinens jul kan bäst beskrivas med ett ord: traditionell. I julfirandet ingår utlysningen av julfred, julgröt och i skymningen ett besök på gravgården, där man ihågkommer sina nära avlidna. Därefter samlas man för en gemensam julmiddag och aftonen avslutas på traditionellt sätt med julklappsutdelning.

– För mig handlar julen framför allt om samvaro generationer emellan. Julen firas i lugn och ro med familjen, för oss är julen den käraste och högtidligaste helgen.

Julbordet hos familjen Aihinen dignar av traditionella finländska juldelikatesser: rökt kalkon, rom, lådor och rödbetssallad. Julbordet fullbordas med all rätt av skinkan, vars kvalitet man varje år satsar på.

– Som finländsk matambassadör betonar jag kvalitet, inhemskt ursprung och hemlagat. Även om vi också provar nya recept, ligger huvudvikten för vår julmiddag på traditionella julrätter som tillagats av förstklassiga råvaror.


Så här undviker du julstress

För att undvika julstress har Aihinen ett enkelt tips: börja planera i tid. Enligt matgurun lindrar god förhandsplanering till stor del våndan kring brådskan.

– Gör en inköpslista, planera den mängd som ska serveras, besök butiken i tid. Även matlagningen kan påbörjas i god tid.

Till exempel lådorna kan tillagas redan en vecka innan jul – med andra ord ungefär vid tiden då den här tidningen utkommer.

– Sedan behöver de bara värmas i ugn innan servering, säger Aihinen.

Både när det gäller val av mat och dryck föredrar Aihinen kvalitet framom mängd. För honom innebär julfirandet att uppleva genom njutning.

– Om det bara är möjligt lönar det sig att hellre hålla ner matrepertoaren och satsa på kvalitet. Bjud hellre på siklöjrom än regnbågslaxrom och skaffa en högklassig specialskinka.

Det viktigaste med julen är ändå enligt Aihinen att man varvar ner och umgås i en avkopplad stämning.

– Mitt eget produktkoncept och min tankevärld kring julen förblir densamma från år till år. En bra jul innebär en stressfri atmosfär, god mat och värdefull tid med nära och kära.

Kape Aihinens nya restaurang Robusto öppnade 10.12

Kape Aihinens nya restaurang Robusto öppnade 10.12 på adressen Docksgatan 7, 00320 Helsingfors.
På den rejäla menyn finns såväl Medelhavsdelikatesser som inhemska smaker med en aihisk twist samt de bästa vinrekommendationerna därtill.
Följ oss också på sociala medier @robustohelsinki

Next article