Hem » Mat och dryck » En glutenfri diet är den enda behandlingen för celiaki
Glutenfri

En glutenfri diet är den enda behandlingen för celiaki

Det är viktigt att de som har celiaki ser till att de får tillräckligt med fiber i sin kost. Foto: Getty Images

Celiaki är en livslång sjukdom som orsakas av gluten, ett protein som finns i vete, korn och råg. Dess enda behandlingsform är en glutenfri diet.  

Celiakiförbundets utvecklings- och uppföljningschef Sanna Arnala säger att i stället för spannmål som innehåller gluten – vete, korn och råg – kan en person som lider av celiaki äta till exempel majs, hirs, bovete, ris och quinoa.

– Eftersom den glutenfria kosten är livslång, bör den inte följas på grund av till exempel magsymtom förrän möjligheten för celiaki har uteslutits, påminner Arnala.

Med undantag för spannmål följer den normala kosten för personer som lider av celiaki de finländska näringsrekommendationerna. Man bör äta sex nävar grönsaker, frukt och bär samt 6-9 portioner spannmålsprodukter dagligen. Utöver dessa innehåller en normal och varierad kost goda växtbaserade eller animaliska proteinkällor, mjuka fetter och mejeriprodukter eller växtbaserade, mjölkersättande preparat.

– Vid celiaki avser man med spannmålsprodukter till exempel glutenfri havregrynsgröt, müsli eller glutenfritt bröd. Det är viktigt att de som har celiaki ser till att de får tillräckligt med fiber i sin kost, eftersom det har omfattande effekter på hälsa och tarmens välbefinnande. När kosten är tillräckligt varierad, behövs inga kosttillskott, försäkrar Arnala.

Mer information: keliakialiitto.fi

Nästa artikel