Skip to main content
Hem » Mat och dryck » Så här väljer du rätt vin
Jul

Så här väljer du rätt vin

Till desserten är det bra att välja ett vin som är sötare än själva rätten, säger Heidi Mäkinen. Foto: Joonas Ojalan

När man väljer viner är det bra att tänka på rätternas huvudsakliga smaker och strukturer. Enligt vinexperten Heidi Mäkinen är ändå det viktigaste dina egna preferenser, för när allt kommer omkring handlar det trots allt om att du själv ska tycka att det är gott.

Hur ska man välja viner till olika rätter? 

Det viktigaste är att tänka på de mest framträdande smakerna och strukturerna. I både vin och mat kan man försöka hitta likheter, såsom sötma i maten och mogen fruktighet i vinet, eller kontraster, såsom fett i maten och syra i vinet.

Hur ska man tänka när man väljer vin till julbordet? 

Många av julens traditionella vegetariska rätter är söta och behöver mycket fruktighet från vinet, detsamma gäller gravade och inlagda fiskrätter. Kötträtterna på julbordet är inte särskilt kryddstarka, så viner med stor fyllighet eller tanninrika viner är ingen nödvändighet.

Hur ska man servera vin för att få fram aromerna på bästa sätt? 

Vitt vin bör tas ut ur kylen cirka en halvtimme före servering, och rödvin bör kylas lika länge innan det avnjuts. Sockerhalten i ett sött vin känns inte så hög när vinet är väl kylt.

Vilka viner passar bäst till julbordets förrätter?

Till förrätter, såsom gravad lax, kallrökt lax och bröd med rom, rekommenderar jag lätta och medelfylliga, ganska fruktiga vita viner med mycket syra. Några sorter som garanterat fungerar är Albariño eller Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc eller Riesling, så kallade gastronomiska sorter.

Vilka viner passar bäst till julbordets huvudrätter? 

Senapsgriljerad skinka och kalkon räknas båda som ljust kött, vilket innebär att vinet inte behöver vara rikt på tanniner eller fylligt. Medelfylliga och fruktiga rödviner passar bäst. Prova Pinot Noir som lagrats på ekfat, italiensk Barbera eller fruktig Grenache!

Vilka dessertviner passar bäst till de klassiska juldesserterna?

Till desserten är det bra att välja ett vin som är sötare än själva rätten. Portvin passar bra till efterrätter med plommon och choklad, ett tyskt eller österrikiskt sött vitt vin av sent plockade druvor passar till rätter av gula frukter eller äpplen och till hårda ostar passar till exempel en torr lagrad sherry.

Heidi Mäkinen, ordförande för Suomen Sommelierit ry och professionell inom vinbranschen, utexaminerades som Master of Wine 2019.

Next article