Hem » Mat och dryck » Jyrki Sukula: inhemsk fisk på varje finländares bord!
Fisk

Jyrki Sukula: inhemsk fisk på varje finländares bord!

Foto: Johanna Lind

Att välja inhemsk fisk är en miljögärning under julen. Det bidrar även till förbättrad folkhälsa och samhällsekonomisk tillväxt.

Finland kunde redan inom kort erfara en delikat revolution som inte skulle ha något att göra med kryddig julglögg eller julbakverk, utan med inhemsk fisk. För närvarande domineras dock de finländska butikernas fiskdiskar av norsk lax – därför uppmuntrar kocken och matvisionären Jyrki Sukula finländarna att uppmärksamma inhemsk fisk.

– I Finland är omständigheterna för att odla fisk perfekta. Våra många vattendrag och sjöar, som hör till de renaste i världen, bjuder på möjligheter att odla fisk i hela landet.

Av fisk som odlas i Finland lyfter Sukula fram som exempel regnbågslax och sik, vilka är de inhemska fiskarter som konsumeras mest.

– Dessa fiskarter är inte bara goda, utan stöder också den lokala ekonomin och en miljövänlig fiskproduktion, betonar Sukula.

Sukula pratar om den inhemska fiskodlingens möjligheter och innovationer, samt om Finlands höga kompetens inom teknikerna i anknytning till dessa. Detta öppnar dörrar även internationellt sett.

– I fortsättningen kunde vi i allt högre grad profilera oss som föregångare för nya fiskodlingsmetoder. Exempelvis metoden som sparar vatten i recirkulerande vattenbruk kunde vara en lösning även för länder där tillgången till rent vatten är en utmaning.

Ät fisk!

Konsumtionen av inhemsk fisk är dock fortsatt låg. Ökad popularitet skulle stöda den inhemska fiskerinäringen och samtidigt vara en betydande miljögärning. Enligt Sukula ligger det på fiskproduktionens hela värdekedjas ansvar att öka konsumtionen av inhemsk fisk.

– Fisk är enkel och hälsosam snabbmat som gör gott åt hjärta och hjärna. Betydelsen av att äta inhemsk fisk, både för folkhälsan och därigenom för samhällsekonomin, är obestridlig.

Även på julbordet står fisk för ett lättare och mångsidigare alternativ.

– Ur en kocks synvinkel är fisk en flexibel råvara av vilken man kan tillaga rätter av läckerheter som tillreds snabbt eller rätter som får småkoka länge, beskriver Sukula.

Enligt Sukula äter man fisk överallt i världen, vilket gör att den passar världens olika smaker på ett naturligt sätt.

– Av fisk som blivit över kan man även under julhelgen trolla fram saftiga fyllningar till pajer samt fina smörgåsar. I det magiska köket är det bara fantasin som sätter gränser. Och det bästa av allt – naturen tackar då det inte uppstår matsvinn.

Nästa artikel