Skip to main content
Hem » Mat och dryck » Välj lokal sommarmat
Mat

Välj lokal sommarmat

Foto: Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.

Att prioritera inhemska och lokala råvaror är ett fräscht och gott alternativ. Genom att handla lokal mat får du färska, goda råvaror samtidigt som du stöder producenterna samt bidrar till landets och den lokala ekonomin och sysselsättningen.

Sommaren är äntligen tillbaka i all sin skrud och odlingssäsongen är i full gång. Nu får vi återigen njuta av färska och goda inhemska primörer såsom nypotatis, sallat och rädisor.

Att äta enligt säsong och prioritera närmat eller lokal mat bjuder förutom på den goda smaken även på många fördelar. Inte minst när det kommer till landets sysselsättning, ekonomi och ansvarsfullhet.

I dagsläget sysselsätter matsektorn omkring 320 000 personer, det vill säga cirka 12 procent av alla sysselsatta i Finland. Det här betyder att många arbetsplatser är beroende av matproduktionen samtidigt som de lokala och inhemska råvarorna sätter grunden för vår matkultur.

Ansvarsfullhet är en annan aspekt som kan knytas an till de lokala råvarorna. När du väljer en råvara som producerats i ditt närområde är det enklare att känna till varifrån maten kommer och hur den producerats. Producenten får ofta även en större andel av priset.

Närmat har en fördel när det gäller färskhet då vägen från jord till bord blir kortare och därmed även kräver mindre resurser.

Bekanta dig med utbudet av lokala råvaror i din närbutik och hur du kan köpa lokala råvaror i ditt område. Lokal mat till sommarbordet hittar du på till exempel lokala sommartorg, marknader, i gårdsbutiker eller via rekoringar. Håll utkik efter vår älskade finländska favoritknöl, nypotatisen, som brukar vara en av de första råvarorna i det lokala sortimentet.

Är du osäker på varifrån maten kommer så ta hjälp av våra ursprungsmärken för att enkelt känna igen finländsk mat. Gott från Finland-flaggan med den vita svanen och Rent inhemsk-märket visar att både råvaran och slutprodukten är finländsk. Saknas ursprungsmärkning är det skäl att fråga varifrån produkten kommer.

Njut av god närmat på sommarbordet och gemenskap som sträcker sig både inom och utanför ditt närområde. Smaklig måltid!

Författare Mia Wikström är kommunikationschef för Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.

Knöla inte till det. Välj lokalt och inhemskt.


Next article