Hem » Mat och dryck » Bästa sommarviner
Sommar

Bästa sommarviner

Foto: Getty Images

Jukka Sinivirta

vinexperten

Sommaren som bäst är kvalitetstid med nära och kära, mycket fritid, fester och evenemang samt läcker sommarmat och gott vin.

Vinexperten Jukka Sinivirta vet att det finns gott om bra vinalternativ i världen. För honom är nyckeln till rätt vin ändå enkel – det handlar om kvalitet.

– Drick mindre, drick bättre. Det lyfter vardagen, gör festen ännu festligare och är något man kommer ihåg, beskriver Sinivirta.

I samma andetag tillägger han att en fest inte känns som en fest utan champagne. För Sinivirta, som också har kallats för Finlands Herr Champagne, är viner från högkvalitativa vingårdar en garanti för ett bra val.

– På sommaren är mina val standard- eller årgångschampagner som avnjuts ur ett fint glas. Rosé smakar utmärkt.

Sinivirtas svar på frågan om hur han rekommenderar att välja vin till olika sorters rätter är långt och utförligt.

– Jag skulle börja med en Blanc de Blancs-champagne som passar till gravad lax, kombinera kyld Beaujolais med matjessill och rekommendera en rätt dyr Sauvignon Blanc från Nya Zeeland med kräftor. Jag kunde fortsätta ännu, men artikeln skulle snabbt förvandlas till en bok, säger Sinivirta och skrattar.

Men så blir han allvarlig och uppmanar oss att vara nyfikna och testa olika saker som till exempel att dricka rött vin till fisken. Eller att göra något enkelt som passar oss alla.

– Laga din favoritmat, smutta på ditt favoritvin ur ett fint glas och avsätt tid för att njuta. Det är en bra början.

Välja vin till olika tillfällen – Jukka Sinivirta ger tips

Vilka viner passar till kött?

Kött parar jag ihop med rött som har ett djup och en spänning, till exempel Aroa Jauna. När jag grillar fläskkött väljer jag gärna viner från Rioja som El Pacto eller Hacienda Lopez de Haro Reserva.

Hur är det med fisk?

Fisken vill ha lite salt och då kan ett syrligt vin också ha sötma, till exempel Rheingaus Barth Riesling Fructus. Rökt fisk blir bra med ett vin som är saftigt, som till exempel Parés Baltà Cosmic eller Viñaredo Godello.

Hur är det med desserter?

Njut av sommarens bär och kakor tillsammans med sött bubbel som Tosti Asti Dolce eller Araldica Brachetto d’Acqui.

Nästa artikel