Hem » Mat och dryck » Micke Björklunds mångsidiga vinfamilj får snart tillskott
Vin

Micke Björklunds mångsidiga vinfamilj får snart tillskott

Vinerna tillverkas i samarbete med gårdar som bedriver småskalig produktion och har en lång historia. Foto: William Wallin

Åländska stjärnkocken och krögaren Michael Björklund trollar inte bara fram läcker mat på tallrikarna. Han bjuder numera också på eget gott i glasen.

Förutom att serveras på Micke Björklunds restauranger kan vinerna Björklund Grüner Veltliner, Björklund Tinto Reserva och snart också Björklund Cuveé Blanc des Blancs Brut köpas eller beställas på Alko.

Micke har själv tillbringat tid på de noga utvalda vingårdarna och varit involverad i framtagningsprocessen.

– Vinerna tillverkas i samarbete med gårdar som bedriver småskalig produktion och har en lång historia. Det har varit både skojigt och intressant att få lära sig om deras bakgrund och hur de jobbar. Det finns massvis med olika viner, men personligen gillar jag vin där det finns en story bakom och en relation till tillverkaren, säger han.


För alla tillfällen

En av tankarna har varit att ta fram bra allround-viner som fungerar att avnjutas som sådana, men som också kompletterar måltider av olika slag.

Det vita vinet från österrikiska Weingut Leth är gjort på grüner veltliner-druvor och passar bra till fisk, skaldjur och gräddiga såser, men är även ett bra sällskapsvin. Det röda vinet är från portugisiska vingården Abegoaria och innehåller druvsorterna Moreto, Trincadeira och Alfrocheiro. Också det är en bra sällskapsdryck samt alternativ till sommarens bufféer. Vill man kombinera med specifika rätter fungerar det utmärkt med vilt och går även bra ihop med fisk.

Det mousserande vinet, som är franskt och producerat av chardonnay-druvor, lanseras efter sommaren. Det kan man korka då det vankas fest och kalas, men det passar också fint att servera tillsammans med bland annat skaldjur.

Lita på din egen smak

När Micke Björklund använder vin i matlagningen handlar det om att få upp syra eller sötma. När det gäller att kombinera mat och vin är hans inställning rätt avslappnad.

– Det kan vara intressant att ta del av vad experterna rekommenderar, men jag tycker att man också kan pröva sig fram och göra sin egen bedömning om vilket vin som passar till vad. Allas smak är olika och inget säger att det du tycker är fel.

Kolla in de färskaste vinerna för sommaren

Nästa artikel