Hem » Mat och dryck » Sommarhälsningar från bonden
Grönsaker

Sommarhälsningar från bonden

Jordbrukaren arbetar mycket långsiktigt. Foton: SLC r.f

Mia Wikström

kommunikationschef, SLC r.f

Det börjar grönska på åkrarna runt om i landet. Förväntan inför odlingssäsongen är på topp hos jordbrukarna som i sommar odlar den mat som vi konsumenter får njuta av senare i år. Till midsommarbordet hinner redan nypotatisen, olika slags frilandsgrönsaker och jordgubbar mogna och fram mot hösten når skördesäsongen sin kulmen

När man frågar jordbrukare om vilken som är den bästa tiden på året så svarar de flesta att det är våren och försommaren när arbetet på åkrarna kör igång efter en lång vinter. Det är en speciell känsla att så ett frö, eller i de flesta fall, väldigt många frön, och få se odlingsväxterna spricka fram och börja växa. Försommaren är en förväntansfull tid – det är då som matens väg från jord till bord får sin början.

Jordbrukaren arbetar mycket långsiktigt. Under den långa vintern gör odlaren upp odlingsplaner för det kommande året, men även för följande år. Fröbeställningar och växtodlingsstrategier ska göras långt innan fröna är i marken. Efter vårens sådd hoppas bonden på lämpligt sommarväder, varken för varmt eller för kallt, för att skörden ska lyckas.

Välj inhemskt till vardag och fest

När jag frågade några unga jordbrukare om vilken hälsning de skulle vilja ge till er, bästa läsare, inför midsommaren och grillsäsongen löd en hälsning så här: välj finländska produkter inte bara till festen utan också i vardagen – det är i vardagen som producenten och konsumenten behöver varandra.

Välj finländska produkter inte bara till festen utan också i vardagen.

En annan hälsning är att man inte ska låta sig luras av finsk text eller finska färger på förpackningar. Ta reda på vad olika produktmärkningar betyder och att även råvaran är inhemsk. Olika ursprungsmärkningar på livsmedelsförpackningar har sina egna kriterier, även om de verkar förmedla samma sak. Dessutom har en del handelskedjor och tillverkare sina egna märkningar. 

Håll utkik efter Gott från Finland-märket med den blåvita svanen och Rent inhemskt-märket med Finlands flagga på det ena hjärtbladet. De är säkra symboler för inhemsk mat och garanterar att också råvaran är odlad i Finland.

Den sista hälsningen från en av våra unga bönder är en påminnelse om att den finländska maten är producerad enligt ett strikt regelverk när det gäller till exempel djurens välbefinnande, användning av antibiotika, sociala förhållanden, vattenskydd och miljöskydd. 

Välj inhemskt till vardag och fest – på midsommarbordet och på grillen i sommar. Smaklig måltid med hälsningar från bonden!

Författare Mia Wikström är kommunikationschef, för Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.

Många skäl att välja inhemska grönsaker

Nästa artikel