Hem » Mat och dryck » Inhemsk mat ger välbefinnande och glädje
Mat

Inhemsk mat ger välbefinnande och glädje

Det finns många goda skäl till att välja inhemskt. Foto: Getty Images

Sommaren i Finland är som vackrast, och vad kan vara bättre än att njuta av de egna odlingarna under den bästa skördesäsongen. Att njuta av god mat och att äta tillsammans hör semester och sommarfester till, men gör också den vanliga vardagen bättre.

Varför välja inhemskt?

Genom att välja inhemsk mat på din tallrik i både matvarubutiker och på restauranger stödjer du sysselsättningen och ekonomin i Finland. 340 000 proffs arbetar varje dag för att livsmedelskedjan ska fungera och att det finns tillräckligt med högklassiga produkter i butikshyllorna varje dag. Försörjningssäkerheten upprätthålls genom samarbete igenom hela kedjan, men konsumenternas roll är också viktig. Alla kan påverka kontinuiteten i livsmedelsproduktionen genom att välja inhemsk mat på tallriken. Urvalet är omfattande, så det finns inhemska alternativ för alla plånböcker, dieter och smaker.

Det finns många goda skäl till att välja inhemskt. Naturförhållandena i Finland innebär utmaningar för livsmedelsproduktionen, men samtidigt är vår belägenhet också vårt trumfkort. Kalla vintrar håller många växtskadegörare i schack, vilket minskar användningen av pesticider. De ljusa somrarna gör att bären, frukterna och grönsakerna mognar och är fulla av unik smak och vitaminer. Kvaliteten på produkterna stärks av ren luft och jordmån och givetvis också rent vatten som vi har gott om. Vi har lärt oss att dra nytta av våra förhållanden, och kunskapen i livsmedelskedjan syns i högkvalitativa och trygga produkter. Kunskapen i livsmedelskedjan används också i kampen mot klimatförändringar och i främjandet av den biologiska mångfalden där livsmedelsproduktionen spelar en betydande roll. Vi konsumenter kan vara en del av lösningen genom att fästa uppmärksamhet vid de val vi gör.

Gör din måltid finsk

Grillning, utflykter med matsäck och matlagning ute i naturen hör till finländarnas favoritsysselsättningar på sommaren. Nu när åkrarna, skogarna och sjöarna erbjuder det bästa som finns, utmanar vi alla att fundera på hur vi kunde öka den finska matens andel på våra tallrikar och ersätta importerade produkter med inhemska. Så välj nästa gång inhemskt kött, inhemsk fisk och inhemska grönsaker till din varukorg och grill. Det är bra både för oss och miljön.

Nästa artikel