Skip to main content
Hem » Mat och dryck » Av kärlek till mat från eget land – duka inhemskt på festbordet
Jul

Av kärlek till mat från eget land – duka inhemskt på festbordet

Anni-Mari Syväniemi

verksamhetsledare,
Föreningen Matinformation r.f.

God mat höjer sinnesstämningen och ger glädje! Matstunder och hemlagade rätter och bakverk av bra råvaror ger gott humör. Av kärlek till mat från eget land dukar vi festbordet med mat med inhemskt ursprung.

Delikatesser kan plockas ihop efter eget tycke genom att värna om traditioner eller genom att prova på nya och spännande smaker. Inhemska råvaror, gåvor från vårt eget land, kan användas i mycket. I den finländska naturen och på lantgårdar växer det unika smaker som är förträffliga att använda till god mat. Bakom den finländska maten från jord till bord finns alltid en människa med kunskap och färdigheter, vilket går att smaka på tallriken. Glöm brådskan, om du känner för det, och stöka i köket bara så mycket som känns bra. Det finns så många färdiga och halvfärdiga rätter i butiken allt från degar till färdigmat!

Matens ursprung har betydelse för den finländska konsumenten: Tre av fyra konsumenter anser att det är viktigt att äta inhemsk mat. Ursprunget kontrollerar man när maten köps. Fyra av fem köper helst mat där tillverkaren är ett finländskt företag. Med våra egna val påverkar vi matkedjans framtid. Genom att välja garanterat inhemskt i varukorgen håller vi den egna matproduktionen levande även i fortsättningen.

Gott från Finland-märket garanterar att råvaran är inhemsk

Den mat du behöver för en inhemsk matfest känner du enkelt igen på Gott från Finland-märket. Gott från Finland är det enda ursprungsmärket för mat som garanterar att både råvaran och tillverkningen är inhemsk. I urvalet av tusentals produkter finns mat i alla produktgrupper, för alla plånböcker och alla dieter.

Inhemsk mat är lätt att känna igenpå Gott från Finland-märket

Gott från Finland-märket är ursprungsmärket för förpackade finländska livsmedel som garanterar inhemska råvaror och inhemskt arbete. Produkterna förpackas också alltid i Finland. Märket används av 350 olika livsmedelstillverkare på totalt 13 000 olika produkter. Förutom på förpackningar kan du hitta Gott från Finland-märket på kanten av hyllorna i flera matvaruaffärer samt i webbutikers produktinformation.

• Kött, fisk, ägg och mjölk som sådana och som del i övriga livsmedel är alltid till 100 % inhemska.
• När det endast finns en råvara i en förpackning är den alltid till 100 % inhemsk.
• I produkter med flera råvaror ska graden av inhemska produkter vara minst 75 %. Produkterna Gott från Finland är i snitt 95 % inhemska.

Next article