Hem » Mat och dryck » Julinspiration med Michael Björklun
Jul

Julinspiration med Michael Björklun

– När jag tänker på julmat tänker jag på lutfisk, och julskinka, säger Michael Björklund. Foto: Eget arkiv

Åländske kocken Michael Björklund, känd bland annat för sin medverkan i Strömsö och som vinnare av Robinson år 2020, berättar att han vill ha en traditionell jul med klassiska smaker. Jullådorna är viktiga, aoch därtill hör en hel del fisk och annat hemma på hans julbord.

När jag tänker på julmat tänker jag på lutfisk, och julskinka. Sedan tänker jag på korv och köttbullar och sen är det inlagd sill och gravad strömming. Och lite rom behöver man ju också ha, och varmrökt fisk och gravat. Ja, det blir ganska många rätter när man tänker efter, tillägger han med ett skratt.


Växte upp med finlandssvensk julmat


I barndomshemmet var det modern som stod för maten och ålänningen växte upp med finlandssvensk julmat snarare än med svensk sådan. Nuförtiden börjar familjens julfirande redan dagen före julafton.


– Julbastu kallar vi det. Vi bjuder på risgrynsgröt, lite glögg och pepparkakor. Då får kompisar och kollegor komma över. Det börjar på eftermiddagen och så kommer och går folk och det rullar på och brukar bli rätt trevligt, berättar han.


Till slut hälsar Björklund så här:
– Jag vill hälsa alla matälskare och sådana som har varit lika snälla som jag i år, att jag hoppas ni också får riktigt fina klappar och en riktigt lugn och fridfull jul!

Lutfisk med ärter och knaperstekt bacon

Lutfisk är något som många kanske har dåliga minnen av, men nu bjuder Björklund på sitt eget lutfiskrecept – nu är det definitivt dags att ge rätten en ny chans eller testa den.

Receptet passar bra med vitt vin och Björklund rekommenderar att matcha den med BJÖRKLUND Grüner Veltliner.

Recept för fyra personer:

• 800 g lutfisk
• 8 skivor bacon
• 2 dl gröna ärter
• salt
• peppar


Koka lutfisken enligt anvisning, glöm inte att salta och peppra. Strimla bacon och stek den knaprig. Lägg på papper och låt rinna av.


Lägg upp lutfisken på tallriken och häll vitsåsen över. Dekorera med kokta ärter och det knaperstekta baconet. Dra några varv med pepparkvarnen. Servera gärna med kokt eller pressad potatis.

Vitsås

• 1 dl koklag från lutfisken
• kryddpeppar
• lagerblad
• 1/2 gul lök
• 2 dl grädde


Koka upp koklagen tillsammans med kryddpeppar, lagerblad och lök. Sila och tillsätt grädde och koka till simmig konsistens. Smaka av såsen med salt och peppar.

Nästa artikel