Hem » Mat och dryck » Kari Aihinen: ”När julen kommer tar krögaren ledigt”
Jul

Kari Aihinen: ”När julen kommer tar krögaren ledigt”

aihinen
aihinen
Kari Aihinen firar jul tillsammans med sin familj, till vilken han också räknar sin mor och sina syskon. Foto: Eget arkiv

Efter en hektisk högsäsong på restaurang Roster i Åbo är julen för Kari ”Kape” Aihinen en tid att varva ned och ta det lugnt och njuta av traditionell julmat.

Köksmästare Kari ”Kape” Aihinen är en av de främsta finska köksmästarna och driver bland annat restaurang Roster i Åbo. Därutöver gör han inhopp som köksmästare på topprestauranger både i Finland och utomlands, och är också känd för allmänheten tack vare sin medverkan i flera kockprogram på tv och för sina böcker om matlagning. Ett lite annorlunda samarbete var hans deltagande i den gångna höstens säsong av tv-programmet Masked Singer Suomi.

För Aihinen är julen en tid för avkoppling

– I restaurangbranschen är tiden före jul den mest hektiska perioden. När julen väl kommer stänger vi restaurangen och världen omkring blir alldeles stilla, säger Aihinen.

Då tar vardagen vid igen

När julhelgen är förbi tar vardagen åter vid. För Aihinens del innebär det en resa till Florida tillsammans med sönerna för att delta i en ishockeyturnering.

Han firar jul tillsammans med sin familj, till vilken han också räknar sin mor och sina syskon. Rätterna på julbordet är tradition och något han absolut inte ändrar på. Det handlar exempelvis om små köttbullar stekta i smör tillsammans med hemmagjord ost. Aihinen är mån om att poängtera att det inte är han som tillreder julmaten; det gör hans mor.

– Jag firar jul vid ett färdigdukat bord, men kan bidra med fiskrom som jag hämtar med mig, säger han.

Rökgrillad julskinka

I fjol fick familjen njuta av julskinka tillagad i rökgrill från restaurangen JJ’s BBQ. Aihinen beskriver anrättningen som särskilt läcker och mjuk i smaken.

Under åren har han medvetet satsat på att minska matsvinnet i verksamheten, och också förespråkat det offentligt.

Det är ett aktuellt tema när det närmar sig jul, vilken som bekant är en helg då vi ofta köper för mycket mat som sedan går till spillo.

– Kanske man inte behöver välja den allra största skinkan? Genom att noggrant beräkna åtgången kan vi effektivt minska mängden svinn, säger han.

När det gäller julmat rekommenderar Aihinen kvalitet framför kvantitet. Då kan du njuta av läckerheterna utan att drabbas av dåligt samvete.

Nästa artikel