Hem » Mat och dryck » Michael Björklund och den perfekta julskinkan
Jul

Michael Björklund och den perfekta julskinkan

björklund
björklund
Ifall du inte tidigare har provat en skinka med ben, är denna jul ett ypperligt tillfälle. Foton: Linus Lindholm

Åländske kocken Michael Björklund är känd från tv, vi har sett honom exempelvis i Strömsö och MasterChef Suomi. Nu berättar han om sin favorit bland jullådorna och om hurdan han anser att skinkan bör vara.

– Julmat för mig är jullådorna, de har en mycket speciell och viktig plats på julbordet, säger Björklund och menar att julmaten i hög grad bidrar till den speciella julstämningen. Därför gäller det att inte hålla tillbaka med julmaten.

Han berättar att potatislåda numera är hans favorit, men under barndomen var det morotslåda som gällde. En annan riktigt traditionell rätt han lyfter fram, och som absolut spelar huvudrollen på många finländska julbord, är skinkan.

– Vi har en julskinka med ben, det enda rätta om du frågar mig. Den frågan kan vi diskutera hur länge som helst, säger Björklund med ett skratt.

Ifall du inte tidigare har provat en skinka med ben, är denna jul ett ypperligt tillfälle, eftersom Björklund berättar om hur han och frun tillreder skinkan hemma hos sig.

Michael Björklunds julskinka & morotslåda

Skinka

• en rejält stor, saltad julskinka med ben
• senap
• ägg
• skorpsmulor

– Att säga att detta är “min” julskinka är kanske inte helt rättvisande, eftersom jag endast får äran att köpa in köttet, resten står min fru för. Och det gör hon med bravur! säger han och fortsätter:

– Viktigt är att skinkan har ben, är rejält stor och ordentligt saltad. Vi lägger in den i ugnen på 90° och där får den gotta till sig tills den nått en innertemperatur på 65°. Sedan glaserar vi den med senap, ägg och skorpsmulor och lägger in den på 225° tills den fått färg. Underbart till skinksmörgåsen på julaftonsmorgonen!

Morotslåda

• ca 1 kg skalad morot
• 3 dl grötris
• ca 1,5 liter mjölk
• ca 1 dl sirap
• 2 ägg
• salt
• vitpeppar

Gör så här:

Skär morötterna i bitar och koka i saltat vatten tills de blir mjuka. Mosa dem med en mixer till en slät massa. Koka gröt på ris och mjölk. Blanda i morotspuré, sirap och ägg, smaka av med salt och peppar. Häll i en smörad form. Grädda i 200° tills lådan nästan stannat. Låt svalna.

Dryck

På julbordet har självklart också olika drycker sin givna plats, och för Björklund är det speciellt en viss dryck som gäller.

– Öl tycker jag nästan är bäst, gärna julöl med lite kraftigare smak. När jag har svenskar på besök så kan det bli trevligt med snaps, en kryddad sådan. Men öl är nog det jag skulle rekommendera till jul.

Nästa artikel