Skip to main content
Hem » Mat och dryck » Julbord i ’Saras stil’ skapas av klassiker, nya tolkningar och modiga experiment
Jul

Julbord i ’Saras stil’ skapas av klassiker, nya tolkningar och modiga experiment

Foto: eget arkiv

I sitt julbord förenar Sara La Fountain tradition med nya idéer och personliga smaker.

För kocken och matinspiratören Sara La Fountain är julen en högtid för både smaker och stämning. På hennes julbord möts finländska traditioner, amerikanska influenser och egna favoritrecept. Resultatet är en flerdagarsupplevelse där klassiker får nya nyanser och genomtänkta förnyelser lyfts fram som festens höjdpunkter.

– Skärgårdbordets fiskar, patéer, sill och rom utgör grunden för förrätterna, och både skinka och kalkon med sina egna såser och glasyrer återkommer på bordet år efter år. Utan dem – och till exempel jullimpan – känns det inte som jul.

Till efterrätt har olika varianter av cheesecake serverats, liksom hennes ikoniska, kladdiga chokladkaka enligt eget recept. Under de senaste åren har La Fountain också skapat julmenyer som bygger på annat än de traditionella klassikerna. Hur skulle en julmeny se ut just nu?

– Till att börja med skulle jag göra en tartar med brynt smör, avslutad med olika oljor. Därefter skulle jag servera lättsaltad lax med champagne-grädd-romsås samt potatis marinerad i dill- och granolja.
Till huvudrätt skulle hon välja skinka glaserad med honung och tryffel, tillsammans med de klassiska lådorna i gratängversion – med tillbehör som rostad brysselkål, bacon och parmesan.

– Till efterrätt blir det en cheesecake med smulbotten, toppad med ett lager kola, mörk chokladglasyr och en nypa flingsalt, beskriver La Fountain.

Julfriden skapas genom förberedelser i god tid

Julen ska inte innebära att man kör slut på sig själv i köket. Enligt La Fountain minskar stressen när så mycket som möjligt förbereds i förväg.

– Många moment, till exempel såser, kan göras i god tid. Då orkar man njuta av stunden när det är dags att sätta sig till bords. För den stressade julkocken är det också klokt att ta hjälp av halvfabrikat.
När matförberedelserna har förenklats, riktar La Fountain uppmärksamheten mot stämningen.

– För mig fulländas julstämningen av musiken. Färdiga spellistor med Sinatra och klassisk musik leder kvällen framåt och knyter samman stunderna av gemenskap.

Next article